Anglickým slovom roka 2016 sa stalo prídavné meno post-truth

NETKY.SK • 17 November 2016, 08:18 • 2 min
Anglickým slovom roka 2016 sa stalo prídavné meno post-truth

LONDÝN - Anglickým slovom roka 2016 sa podľa britskej spoločnosti Oxford Dictionaries stalo prídavné meno post-truth, ktoré sa používa na označenie politickej situácie vo význame, že pravda samotná sa stala nepodstatnou. Oznámila to v stredu zmienená spoločnosť, ktorú cituje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Používanie slova, ktoré je možné preložiť ako postpravdový, vzrástlo v rokoch 2015-16 až o 2000 percent, a to v diskusiách o rozhodnutí Británie vystúpiť z Európskej únie, ako aj o predvolebnej kampani novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa. Často sa používa v spojení "postpravdová politika".


Vydavateľstvo Oxford University Press každý rok skúma zmeny vo vývoji anglického jazyka a vyberá slovo, ktoré najlepšie odráža aktuálnu spoločenskú atmosféru v tom-ktorom roku. Ďalšími kandidátmi na slovo roka 2016 boli taktiež Brexiteer, alt-right, hygge, chatbot, adulting či coulrophobia, dopĺňa agentúra DPA.


"Slovo post-truth už nie je iba okrajovým termínom, ale pevnou súčasťou politických komentárov. Bežne sa používa vo významných publikáciách bez toho, aby bolo treba vysvetliť alebo zadefinovať jeho podstatu. Prvý raz sa objavilo začiatkom 90. rokov, nie však v týchto súvislostiach," tvrdia oxfordskí jazykovedci.


Slovo post-truth sa podľa nich "vzťahuje alebo poukazuje na okolnosti, za ktorých majú objektívne fakty menší vplyv na formovanie verejnej mienky než podnety zamerané na city a osobné názory".


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona