Anglický obchodný reťazec chce chrániť zdravie detí: Zakázal predaj energetických nápojov mladším než 16 rokov

NETKY.SK • 9 Marec 2018, 11:26 • 2 min
Anglický obchodný reťazec chce chrániť zdravie detí: Zakázal predaj energetických nápojov mladším než 16 rokov

Britský obchodný reťazec sa ako prvý v krajine postavil za zdravie detí.

slovakia

left justify in out

To, že energetické nápoje vonkoncom nie sú zdravé je známa vec. Blahodarne nepôsobia na žiaden organizmus, tobôž nie ten detský, ktorý sa stále vyvíja. Hoci osveta v oblasti zdravej výživy je stále silnejšia a presadzuje sa už aj na základných školách, práve energetické nápoje so svojim mimoriadne vysokým obsahom kofeínu a cukru sú bežne dostupné aj pre nižšie vekové kategórie. Je to v poriadku?

 

Na zadnej strane každej plechovky obsahujúcej povzbudzujúci nápoj je v súlade s legislatívou malými písmenkami uvedené, že jeho konzumácia sa neodporúča deťom. Napriek tomu sa ale voľne predáva. Istý anglický obchodný reťazec sa však rozhodol, že v záujme zdravia bude tento pokyn výrobcu plne rešpektovať a zakázal predaj „energeťákov“ osobám mladším ako 16 rokov.

 

Odborníci túto iniciatívu supermarketu uvítali, pretože sa zhodujú, že zloženie energetických nápojov môže mať na dospievajúci organizmus veľmi negatívny dopad. V prvom rade ide o skutočne vysoký obsah cukru, ktorého nadmerný príjem smeruje k problémom s obezitou, cukrovkou druhého typu, ale aj rakovinou. Jedna plechovka ma v sebe zároveň toľko kofeínu ako tri šálky instantnej kávy, čo orgány mladého človeka rovnako veľmi zaťažuje a spôsobuje problémy so správaním detí a hyperaktivitou.

 

Nový zákaz, ktorý by mal smerovať k čiastočnému ovplyvneniu životného štýlu Britov v detskom a pubertálnom veku podporujú viaceré združenia a osobnosti vrátane známeho šéfkuchára Jamieho Olivera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies