Anglický herec, režisér a scenárista Clarke je najproduktívnejším čiernym hercom v britskom filme

NETKY.SK • 7 Október 2016, 16:20 • 2 min
Anglický herec, režisér a scenárista Clarke je najproduktívnejším čiernym hercom v britskom filme

BRATISLAVA - Anglický herec, režisér a scenárista Noel Clarke je najproduktívnejším čiernym hercom v britskom filme. Vyplýva to z výskumu Britského filmového inštitútu (BFI), ktorý sa venoval zastúpeniu čiernych hercov a herečiek v 1 172 britských filmoch z uplynulého desaťročia. V prvej šestici najproduktívnejších hercov sa ku Clarkeovi pridali Ashley Walters, Naomie Harris, Thandie Newton, Idris Elba a Chiwetel Ejiofor.

slovakia

left justify in out

BFI zistil, že 59 percent z britských filmov, ktoré nakrútili a uviedli na trh v období od januára 2006 do januára 2016, nemalo hlavné alebo pomenované role obsadené čiernym hercom. Zo skúmanej vzorky to predstavuje 691 snímok. Tituly, v ktorých sa aspoň jeden čierny herec objavil v hlavnej úlohe, predstavujú trinásť percent, čo je celkovo 157 filmov. Ako uviedol BFI, menej ako päť percent, celkovo 47 snímok, malo v obsadení hlavných úloh viac ako polovicu takýchto umelcov.


Zo zistení inštitútu vyplýva, že sa len štyria čierni herci zaradili do zoznamu sto najproduktívnejších hercov v britskom filme. Len 15 umelcov malo v skúmanom období dve a viac hlavných úloh, pričom päť z nich boli herečky. Štyridsaťročný Clarke si hlavnú úlohu zahral osemkrát, o jednu rolu menej mal Walters, Harris šesť, Newton päť, Elba štyri a Ejiofor tri.


Zo žánrov majú najmenšiu pravdepodobnosť obsadiť čiernych hercov do hororov, drám a komédií. Naopak je to s krimi filmami, sci-fi a fantasy. BFI okrem toho zverejnilo britské filmy, ktoré mali najviac úloh pre čiernych hercov a herečky, pričom tiež poukázali na ich tematické zameranie. Snímkou s najväčším počtom, 23 úloh, bola Selma (2014) zameriavajúca sa na ľudské práva. Za ňou nasledoval film 12 rokov otrokom (2013) o otroctve s 21 rolami či Syn človeka (2006) s náboženským námetom a 20 úlohami.

 

“Počet hlavných úloh pre čiernych hercov sa za posledných desať rokov veľmi nezmenil a typy filmov, v ktorých ich majú, naznačujú stereotypizáciu. Farboslepé obsadzovanie hercov naprieč žánrami v skutočnosti na veľkých plátnach neexistuje, nanajvýš v obmedzenom zastúpení. Rôznorodosť je jeden z najväčších problémov, ktorým film čelí - diváci chcú vidieť odraz sveta, v ktorom žijú,“ vyjadrila sa kreatívna riaditeľka BFI Heather Stewart, ktorá výskum prezentovala počas podujatia Black Star Symposium na londýnskom filmovom festivale.


V rámci sympózia vystúpil aj herec David Oyelowo, ktorý vyjadril želanie rôznorodejšieho filmového priemyslu. “K tomu bodu sa dostaneme jedine vtedy, keď už nebudem musieť rečniť o rôznorodosti, ale aktuálne na nej budeme pracovať. Jediný spôsob, ako toto zmeniť, je zmena demografie ľudí, ktorí o týchto veciach rozhodujú,“ povedal herec, ktorý sa z Veľkej Británie presťahoval do Los Angeles, pretože tam mal viac možností ako vo svojom rodisku.

Zoznam britských filmov s najväčším počtom úloh pre čiernych hercov od roku 2006:


Selma (2014) - 23 úloh (snímka o ľudských právach a Martinovi Lutherovi Kingovi)
12 rokov otrokov (2013) - 21 úloh (otroctvo)
Syn človeka (2006) - 20 úloh (náboženstvo)
Half of a Yellow Sun (2012) - 19 úloh (občianska vojna v Nigérii)
Baggage Claim (2013) - 16 úloh (zasnúbenie/svadba)
Honeytrap (2014) - 16 úloh (tínedžeri/vražda)
Americký gangster (2007) - 16 úloh (gangsteri)
It's a Lot (2013) - 15 úloh (tínedžeri)
1 Day (2009) - 15 úloh (hip-hop)
Brotherhood (2016) - 14 úloh (organizovaný zločin)
Mandela: Long Walk to Freedom (2013) - 14 úloh (apartheid v Juhoafrickej republike)
Fast Girls (2012) - 13 úloh (atletika, súťaž)
Adulthood (2008) - 13 úloh (väzenie/zločin)


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies