Anglickú Wikipediu vypli na protest proti návrhu protipirátskeho zákona v USA

NETKY.SK • 18 Január 2012, 09:04 • 2 min
Anglickú Wikipediu vypli na protest proti návrhu protipirátskeho zákona v USA

Anglickú Wikipediu vypli na protest proti návrhu protipirátskeho zákona v USA - Politika Internetová encyklopédia Wikipedia vypla dnes svoju anglickú verziu na protest proti protipirátskym zákonom, o ktorých rokuje americký Kongres. Protestnú akciu oznámi

slovakia

left justify in out

img

Internetová encyklopédia Wikipedia vypla dnes svoju anglickú verziu na protest proti protipirátskym zákonom, o ktorých rokuje americký Kongres.

Protestnú akciu oznámil v stredu cez Twitter Jimmy Wales, zakladateľ Wikipedie, ktorú denne navštívi okolo 25 miliónov používateľov internetu.

Po kliknutí na anglickú Wikipediu sa od dnešného rána objavuje tmavá obrazovka so sloganom, ktorý sa dá voľne preložiť ako "Predstavte si svet bez informácií poskytovaných zadarmo".

"Americký Kongres v súčasnosti debatuje o legislatíve, ktorá môže fatálne poškodiť slobodný a otvorený internet. Aby sme na to upozornili, vypíname na 24 hodín Wikipediu," uvádza sa v ozname pre užívateľov.

Protestné 24-hodinové vypnutie oznámili aj viaceré ďalšie obľúbené internetové stránky, napríklad spravodajská stránka vytváraná používateľmi Reddit a blog Boing Boing. Na stránke google.com sa pod štandardným vyhľadávačom objavila výzva: "Povedzte Kongresu: Prosím, necenzurujte web." K protestu sa odmietla pripojiť sociálna sieť Twitter.

Vypnutie stránok je reakciou na návrhy sporných amerických zákonov proti internetovému pirátstvu (SOPA) a o ochrane duševného vlastníctva (PIPA). Cieľom zákonov je obmedziť predaj pirátskych amerických výrobkov v zahraničí. Kritici však tvrdia, že môže uškodiť technologickému priemyslu a obmedziť právo na slobodu slova.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona