Anglicko chce drogovú kriminalitu riešiť kontroverzným spôsobom: Závislým bude dávať heroín

NETKY.SK • 27 Február 2018, 10:46 • 2 min
Anglicko chce drogovú kriminalitu riešiť kontroverzným spôsobom: Závislým bude dávať heroín

Anglicko pristupuje k riešeniu kriminality inovatívne, chce odstrániť jej pôvod.

slovakia

left justify in out

Drogová závislosť je veľmi vážny spoločenský problém. A to nielen preto, že ničí jednotlivca, ale aj z toho dôvodu, že negatívne zasahuje do fungovania celej society. Je totiž úzko prepojená s kriminalitou, ktorá v jej dôsledku narastá. Závislý človek totiž všetky prostriedky, ktoré má k dispozícii obetuje získaniu drogy, no potrebuje ju aj vtedy, keď ju už nemá za čo nakupovať. Vtedy sa obvykle uchyľuje k lúpežiam a prepadom, pretože potrebuje peniaze na to, aby si zabezpečil jej prísun.

 

Takto funguje kolobeh drogovej závislosti a kriminality, ktorý je úplne bežnou praxou po celom svete. Vo Veľkej Británii si však jednotlivé súvislosti uvedomili a zistili, že pokiaľ chcú efektívne ochrániť spoločnosť pred nezákonným jednaním, musia začať tam, odkiaľ problém pramení.

 

Rozhodli sa teda predložiť pozmeňujúci návrh zákona. Ten by čiastočne dekriminalizoval heroín a závislí by sa k nemu vedeli dostať prostredníctvom svojho lekára legálne. Tí by dostali kompetenciu predpisovať ho len osobám silne závislým, kde zlyhali všetky ostatné možnosti liečby. Týmto spôsobom by postupne zanikol organizovaný predaj drog a zároveň by sa znížila kriminalita.

 

Podobný prístup už v minulosti uplatnilo Holandsko či Švajčiarsko. Či zákon vo Veľkej Británii nakoniec schvália je zatiaľ otázne. Napriek tomu, že ide o mimoriadne kontroverznú novelu, odborníci s ňou plne súhlasia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona