Anglicko alebo Španielsko bude mať v LM druhýkrát päť tímov

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 08:39 • 2 min
Anglicko alebo Španielsko bude mať v LM druhýkrát päť tímov

BAZILEJ - Tretíkrát v histórii bude mať jedna krajina v najprestížnejšej európskej pohárovej súťaži Lige majstrov vo futbale až päť zástupcov. Rozhodlo o tom zloženie finálovej dvojice v Európskej lige, kde sa v stredajšom finále v Bazileji (začiatok o 20.45 h SELČ) stretne anglický FC Liverpool so španielskym klubom FC Sevilla.

slovakia

left justify in out

Od minulej sezóny platí pravidlo, že miestenku v hlavnej fáze európskeho pohára číslo jeden si zaistí aj víťaz EL. Pre oboch finalistov je to mimoriadne veľké lákadlo, keďže vo svojich domácich ligových súťažiach neobsadili v tomto ročníku priečky zabezpečujúce účasť v budúcosezónnej edícii LM. Liverpool skončil v anglickej Premier League až na 8. mieste, Sevilla obsadila v rámci Primera División konečnú 7. pozíciu.

 

Minulý rok toto pravidlo prvýkrát využila Sevilla, ktorá obhajuje titul v EL. Okrem nej sa v tejto sezóne LM predstavili z La Ligy aj FC Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid a FC Valencia. Madridské tímy to dotiahli až do finále v Miláne (28. 5.).

 

Kvinteto účastníkov v LM mala pred zavedením pravidla predtým iba jedna krajina - Anglicko v sezóne 2005/2006. Zhodou okolností sa to týkalo druhého tohtosezónneho finalistu EL - tímu FC Liverpool, ktorý ako víťaz LM 2004/2005 skončil až na piatom mieste v rámci Premier League, z ktorej do LM postúpili prvé štyri tímy. Európska futbalová únia (UEFA) vtedy udelila klubu z Anfieldu špeciálnu výnimku, Liverpool sa následne z prvého predkola prebojoval až do skupinovej fázy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies