Anglická vláda má tajné plány, pripravuje sa na brexit bez dohody

NETKY.SK • 12 August 2019, 08:02 • 2 min
Anglická vláda má tajné plány, pripravuje sa na brexit bez dohody

LONDÝN - Britská vláda počíta s možnosťou tvrdého btexitu, a tak zostavila tajný zoznam veľkých firiem, ktoré v takomto prípade budú môcť požiadať o štátnu finančnú pomoc.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Michael Gove, minister britského kabinetu, ktorý je zodpovedný za prípravy na neriadený brexit, v piatok (9. 8.) prvýkrát potvrdil, že vláda pracuje na balíku finančnej pomoci pre firmy, ktoré sa môžu ocitnúť v problémoch z dôvodu chýbajúcej hotovosti.

 

 

Balík nazvaný Operácia kráľ rybár (Operation Kingfisher) je navrhnutý na pomoc firmám, ktoré "dočasne zasiahne" brexit bez dohody, aby zvládli obdobie bezprostredne po odchode krajiny z EÚ, uviedol Gove. Podľa denníka The Times zraniteľné sú predovšetkým stavebné firmy a výrobcovia. Hovorca britskej vlády odmietol pre agentúru DPA komentovať správu denníka Times.

 

Britský premiér Boris Johnson trvá na tom, že krajina opustí EÚ 31. októbra s dohodou alebo bez nej. Od Bruselu požaduje opätovné vyrokovanie dohody, keďže tú, ktorú vyjednala jeho predchodkyňa Theresa Mayová, odmietol britský parlament a Johnson ju považuje za "mŕtvu". Predstavitelia EÚ odmietajú vyrokovanie novej dohody, čo zvyšuje pravdepodobnosť, že Británia opustí Úniu bez dohody.

 

 

Londýn doteraz zľahčoval ekonomické dôsledky prípadného brexitu bez dohody, a to aj napriek varovaniam expertov, ekonomických inštitútov či podnikateľských zväzov. Britská ekonomika v 2. kvartáli klesla prvýkrát od roku 2012. Hrubý domáci produkt (HDP) sa znížil o 0,2 %, pričom experti počítali so stagnáciou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona