Anglická skupina Radiohead dala do dražby rukopis textu skladby Airbag

NETKY.SK • 4 Február 2016, 15:07 • 2 min
Anglická skupina Radiohead dala do dražby rukopis textu skladby Airbag

BRATISLAVA - Anglická skupina Radiohead dala do dražby rukopis textu skladby Airbag, ktorá je úvodnou nahrávkou na albume OK Computer (1997).

slovakia

left justify in out

Text piesne, ktorý vlastnoručne napísal líder formácie Thom Yorke na zadnú stranu obalu jeho výtlačku knihy Songs of Innocence and Experience (v češtine kniha vyšla pod názvom Písničky nevinnosti a zkušenosti, pozn. SITA) od romantického umelca Williama Blakea, ponúkne aukčný dom Dreweatts & Bloomsbury Auctions 18. marca. V knihe sú zároveň Yorkove poznámky k jednotlivým básňam. Podľa organizátorov dražby by sa rukopis mohol predať za 800 až 1200 libier (v prepočte približne za 1000 až takmer 1600 eur). Výťažok z dražby poputuje na charitatívne účely do neziskovej organizácie Oxfam.


Kapela Radiohead vznikla v roku 1985 v anglickom Abingdone a jej zloženie je dodnes nezmenené - tvoria ju Colin Greenwood (basgitara), Ed O'Brien (gitara, vokály), Thom Yorke (spev, gitara, klávesy), Jonny Greenwood (gitara, klávesy) a Philip Selway (bicie, perkusie). Preslávili sa piesňou Creep z debutového albumu Pablo Honey (1993), po ktorom nasledovali nahrávky The Bends (1995) a spomínaný OK Computer. Následne Radiohead začali experimentovať s elektronikou a vydali albumy Kid A (2000), Amnesiac (2001), Hail To The Thief (2003) a In Rainbows (2007). Zatiaľ posledný album The King Of Limbs vydali v roku 2011. V roku 2005 ich magazín Rolling Stone zaradil na 73. miesto v rebríčku najlepších interpretov všetkých čias. Greenwood a O'Brien zas nechýbali v zozname najlepších gitaristov a Yorke v rebríčku najlepších spevákov. V roku 2009 čitatelia tohto časopisu Radiohead vyhlásili za druhého najlepšieho interpreta nultých rokov 21. storočia. Kapela má na konte tri ocenenia Grammy, jednu Ivor Novello Award, sedem NME Awards či štyri nominácie na Mercury Prize.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies