Anglická polícia používa falošné mobilné vysielače na sledovanie

NETKY.SK • 25 August 2015, 19:00 • 2 min
Anglická polícia používa falošné mobilné vysielače na sledovanie

LONDÝN – Anglická polícia pravidelne používa falošné vysielacie veže GSM signálu, aby sledovala ľudí, ktorí používajú mobilné zariadenia. Tie po pripojení do falošných vysielačov udajú svoju polohu.

slovakia

left justify in out

Polícia tajne používa tieto zariadenia na sledovanie polohy kriminálnikov, avšak spolu s nimi prijímajú dáta z tisícov mobilných zariadení bezúhonných občanov v tejto oblasti.

Americký denník USA Today zistil, že v USA policajné sily používajú túto metódu aj pri sledovaní menej závažných zločinov. S podobným vyšetrovaním prišiel aj anglický Sky a zistilo sa, že takéto zariadenia sú prítomné aj v Londýne. Nie je však jasné, kto ich prevádzkuje.

Zariadenie o veľkosti kufra sa nazýva Stingray a dokáže oklamať mobilné zariadenia tak, že tie si "myslia", že sa prihlásili do skutočného vysielača a odhalia tak svoju polohu.

USA Today zistil, že zariadenie už bolo použité v desiatkach súdnych prípadov, niekedy aj bez toho, že by polícia upovedomila o tomto fakte obhajcov. Počas tohto leta prišlo s podobným vyšetrovaním aj Sky News a zistilo sa, že v Londýne je aktívnych minimálne 20 zariadení Stingray.

"Je veľmi ťažké používať IMSI lapače iba k tomu, na čo boli určené," povedal pre Sky News zástupca riaditeľa Privacy International Eric King. "V mestskom prostredí sa do takejto siete chytia aj tisíce mobilných telefónov bezúhonných ľudí. Nevieme čo ďalej robia s týmito dátami. Vieme však, že polícia ich používa už roky, ale teraz bolo prvýkrát preukázané, že sú nasadené aj vo Veľkej Británii."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies