Anglická Kanada sa radovala z kráľovského dieťaťa, francúzska reagovala zívaním

NETKY.SK • 23 Júl 2013, 10:17 • 2 min
Anglická Kanada sa radovala z kráľovského dieťaťa, francúzska reagovala zívaním

MONTREAL - Správy, že Kate a jej manžel princ William majú syna, budúceho panovníka Kanady, rozdelili v pondelok krajinu podľa jazykových hraníc.

slovakia

left justify in out

Kým anglicky hovoriaca Kanada vo všeobecnosti privítala správu o narodení kráľovského potomka, reakcia vo francúzsky hovoriacej provincii Québec bola vlažnejšia, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

 

Kanadský premiér Stephen Harper poslal blahoželanie kráľovským manželom, ktorých prvá zahraničná návšteva v lete 2011 sa uskutočnila práve v Kanade. "Príchod najnovšieho člena kráľovskej rodiny, budúceho panovníka Kanady, je pre Kanaďanov mimoriadne očakávanou chvíľou vzhľadom na výnimočný a vrúcny vzťah, ktorý pestujeme s našou kráľovskou rodinou," uviedol Harper vo vyhlásení. Generálny guvernér David Johnston, zástupca kráľovnej Alžbety II. v Kanade, prisľúbil, že pošle kráľovskému manželskému páru kanadské detské knihy pre budúceho kráľa.

Správy o pôrode dieťaťa dominovali spravodajstvu v médiách po celej Kanade a osvetľovači mrakodrapu CN Tower v Toronte sa pripravujú na to, že najvyššiu stavbu Kanady premenia na počesť novonarodeného princa na modrú vežu. V provincii Québec, ktorá je už tradične menej srdečná voči britskej kráľovskej rodine, nevyvolali správy o narodení dieťaťa žiadnu reakciu nacionalistickej vlády premiérky Pauline Maroisovej.

Ani Maroisová, ani jej zvyčajne priamočiary minister pre medzinárodné vzťahy Jean-Francois Lisée na správy nezareagovali. Väčšina obyvateľov Québecu prejavila zdvorilý nezáujem, pretože sa ešte stále spamätávajú z tragického vykoľajenia vlaku v centre mesta Lac-Mégantic zo začiatku tohto mesiaca, pri ktorom zahynulo 47 ľudí. Užívatelia internetu boli na spravodajských portáloch menej láskaví a vysmievali sa svojim monarchisticky založeným krajanom aj mediálnemu šialenstvu okolo kráľovského potomka. Po narodení chlapca jeden z čitateľov na internete napísal: "Aspoň už o tom prestanú hovoriť." "Celý tento mediálny humbug okolo narodenia dieťaťa je jednoducho otravný," napísal ďalší čitateľ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona