Angličanov čakajú na úvod oslabení Rusi

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 08:40 • 2 min
Angličanov čakajú na úvod oslabení Rusi

BRATISLAVA - Sobotňajší program futbalových ME 2016 uzatvorí stretnutie v základnej B-skupine medzi Anglickom a Ruskom, ktoré sa odohrá na Stade Vélodrome v Marseille.

slovakia

left justify in out

Úvodný výkop je naplánovaný na 21.00 h. Angličania sa naposledy stretli s Rusmi ešte na jeseň v roku 2007 v kvalifikácii na kontinentálny šampionát. V Moskve však prehrali (1:2), čo ich v konečnom dôsledku stálo neúčasť na ME 2008. Obidve mužstvá budú súpermi reprezentácie Slovenska: v stredu 15. júna nastúpia proti Slovákom v Lille Rusi a v pondelok 20. júna je v Saint-Étienne na programe záverečný skupinový duel Slovensko - Anglicko.

Angličania sú jediným európskym mužstvom, ktorému sa podarilo vyhrať svetový šampionát, a pritom vo svojej zbierke nemá titul majstra Európy. Reprezentanti Albiónu sa dokonca ešte ani raz nepredstavili vo finále kontinentálneho šampionátu. Najbližšie k nemu boli pred dvadsiatimi rokmi, keď v roku 1996 ME sami organizovali. V semifinálovom rozstrele však zaváhal pri svojom pokuse Gareth Southgate a do finále postúpili neskorší víťazi Nemci. Tentoraz prichádzajú Angličania na turnaj s mladým mužstvom, majú druhý najnižší vekový priemer spomedzi všetkých tímov, ktoré do Francúzska pricestovali.


Lídrom mužstva bude kapitán Wayne Rooney, ktorý má na konte 111 reprezentačných štartov a v nich nastrieľal 52 gólov. "Máme tu veľa mladých hráčov, no väzby medzi nami sú dobré. Vo svojich tridsiatich rokoch je Wayne kľúčovou súčasťou tohto tímu. Je prístupný všetkým spoluhráčom. Keď sa na neho pozriete, ako robí spolu s mladým Marcusom Rashfordom interview, jednoducho taký Wayne je. Je medzi nami spojenie a vek skutočne nie je v tomto tíme faktorom. Sme celok a spolu ťaháme za jeden povraz,“ povedal na tlačovej konferencii 29-ročný brankár Joe Hart, ten bude patriť k skúsenejším hráčom vo výbere Roya Hodgsona.

Gólman pôsobiaci v mužstve Manchester City zároveň upozornil na to, že prípadný úspech si mladý tím bude musieť zaslúžiť svojimi výkonmi na trávniku. Počínajúc zápasom s Ruskom: "Hrať na slušnej úrovni niekedy nestačí. Musíme byť naozaj nemilosrdní na oboch koncoch ihriska. To je zrejmá vec. Na MS v Brazílii sa to ukázalo v dvoch zápasoch, ktoré sme prehrali (proti Uruguaju a Taliansku, v oboch prípadoch 1:2 - pozn.). Obidva sme mohli pokojne vyhrať, no nestalo sa tak,“ konštatovala brankárska jednotka anglického reprezentačného tímu.

Očakáva sa, že Angličania nastúpia v úvodnom stretnutí proti Rusku v rozostavení 4-3-1-2. Útočnú dvojicu by mali tvoriť Wayne Rooney a Harry Kane, ich podporou by mal byť zatiahnutejší Raheem Sterling. V tom prípade by pre kanoniera majstrovského Leicestru Jamieho Vardyho ostalo len miesto na lavičke náhradníkov. S menšími zraneniami laborovali stredný obranca Chris Smalling a ľavý bek Ryan Bertrand. Podľa posledných správ by však obaja mali byť pripravení na plnú zápasovú záťaž.

Ruská zborná nastúpi na záverečný turnaj so skúsenejšími hráčmi, ich vekový priemer je druhý najvyšší. Hlavný tréner Leonid Sluckij sa bude musieť zaobísť bez dvoch stabilných členov zálohy: pre zlomeninu nohy nie je v nominácii Alan Dzagojev a pred začiatkom šampionátu z nej pre zranenie zadného stehenného svalu vypadol aj Igor Denisov. Oporou Ruska bude, už tradične, Igor Akinfejev, dlhoročný brankár CSKA Moskva, ktorý tento rok oslávil 30. narodeniny. "Už pred žrebom skupín sme vedeli, že budeme musieť hrať proti súperovi z prvého koša. Rozprávali sme sa o tom a spoločne sme si priali Anglicko," cituje brankárove slová Daily Mirror.

"Nie je to ale tak, že by sme nerešpektovali Anglicko, majú niekoľko veľmi dobrých hráčov. Ale keď sa pozriete na ostatné tímy z prvého koša, ktoré sme mohli dostať, tak všetky patria k favoritom na celkový triumf. Anglicko je dobré mužstvo, ale mám pocit, že sa im dokážeme vyrovnať našou kvalitou," dodal Akinfejev, ktorému nedávno pribudla v bránke konkurencia. Je ňou naturalizovaný Brazílčan Guilherme pôsobiaci v moskovskom Lokomotive. Nie je však jediným naturalizovaným hráčom na súpiske Ruska, keďže pozvánku dostal aj obranca Schalke 04 Roman Neustädter, ktorý dostal ruské občianstvo len minulý týždeň. Ten je, mimochodom, aj jediným futbalistom pôsobiacim mimo Ruska. Tréner Leonid Sluckij by bol určite rád, ak by si jeho ofenzívni hráči preniesli formu aj do národného dresu. Vôbec najúspešnejším strelcom bol útočník mužstva FC Krasnodar Fjodor Smolov, ktorý nastrieľal v uplynulej sezóne dvadsať gólov. Na deväť z nich mu prihral reprezentačný spoluhráč Pavel Mamajev. Ten zažil rovnako úspešnú sezónu, keď k desiatim gólom pridal trinásť asistencií. V sobotňajšom zápase proti Anglicku ale pravdepodobne nastúpi Arťom Dzjuba. Hráč Zenitu Petrohrad má na konte pätnásť presných zásahov v lige a ďalších šesť pridal v Lige majstrov.

Do kurióznej situácie sa dostal záložník Artur Jusupov, ktorý pôvodne nebol v nominácii na európsky šampionát. Lenže prišlo nečakané zranenie Igora Denisova, a tak museli Rusi rýchlo zareagovať. Zhodou okolností Jusupov akurát dovolenkoval v Monaku, kde Rusko hralo svoj prípravný zápas proti Srbsku. Artur Jusupov sa tak pripojil k národnému mužstvu. "Bol som štrnásť dní na dovolenke, takže určite som trochu z formy. V tejto chvíli ozaj netuším, do akej fyzickej kondície sa dostanem. Práve teraz som mal byť v lietadle do Moskvy. Ani so sebou nemám svoje kopačky či iné veci, ktoré potrebujem,“ povedal pre Daily Mail Jusupov po povolaní do tímu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies