Angličania a Škóti s červenými makmi iba za cenu trestu

NETKY.SK • 3 November 2016, 10:07 • 2 min
Angličania a Škóti s červenými makmi iba za cenu trestu

LONDÝN - Futbalové reprezentácie Anglicka a Škótska musia byť pripravené niesť následky, ak 11. novembra nastúpia na vzájomný zápas kvalifikácie majstrovstiev sveta 2018 vo Wembley s čiernymi páskami a červenými makmi na rukávoch.

slovakia

left justify in out

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) nemá pochopenie pre tradičný britský hold vojakom z I. svetovej vojny a trvá na tom, že by išlo o porušenia pravidla o zákaze politických, náboženských, osobných či obchodných odkazov na oficiálnom futbalovom výstroji. Škóti aj Angličania žiadali o výnimku, ale neuspeli.


Podľa generálnej sekretárky FIFA Fatmy Samourovej by povolenie makov spustilo lavínu podobných žiadostí. "Briti nie sú jediní, kto trpel či trpí následkami vojny. Za všetky krajiny uvediem Sýriu. Kontinent z ktorého pochádzam, sa otriasa v konfliktoch už roky. Pýtam sa, prečo by sme mali dať výnimku jednému štátu a druhým nie?" uviedla Senegalčanka.


Škóti a Angličania nesúhlasia s vysvetlením, že maky nesú politický, náboženský alebo komerčný obsah. "Je to dôležitý symbol spoločnej pamäte," tvrdia obe asociácie.


V roku 2011 FIFA pristúpila na kompromis a povolila Angličanom maky na čiernych páskach v prípravnom zápase so Španielmi. Nové vedenie organizácie je menej ústretové.


"Nechceme nikoho trestať. Iba by si mali uvedomiť, že sú súčasťou športu, ktorý sa riadi istými pravidlami. Preto musia byť pripravení znášať aj trest za ich porušenie. Vedia to lepšia ako ja, pretože oni tieto pravidlá tvoria," vyhlásila Samourová priamo vo Wembley pred zasadnutím Rady medzinárodnej futbalovej asociácie (IFAB).
Britská premiérka Theresa May prijala postoj FIFA s poľutovaním: "Naši futbalisti si chceli pripomenúť a uctiť tých, ktorí položili životy pre našu bezpečnosť."


Škótsko a Anglicko sú súpermi Slovenska v F-skupine kvalifikácie MS 2018. Albión vedie tabuľku so siedmimi bodmi, ich najbližší súper je zo štyrmi na štvrtom mieste o bod pred piatym Slovenskom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies