Angličan John Ambrose Fleming si dal patentovať diódu

NETKY.SK • 15 November 2014, 12:14 • 2 min
Angličan John Ambrose Fleming si dal patentovať diódu

LONDÝN – Nadaný vedec, Angličan John Ambrose Fleming, získal pred 110 rokmi 16. novembra 1904 patent na usmerňovaciu elektrónku s dvoma elektródami - diódu.

slovakia

left justify in out

K vynálezu elektrónky, na ktorej základe sa rozvinul celý elektronický priemysel, dospel pri realizácii projektu prvej transatlantickej telegrafnej stanice. Pre jej potreby bolo nutné zvýšiť výkon vysielača a citlivosť detektoru. Mechanické detektory nepostačovali a tak si profesor londýnskej univerzity Fleming spomenul na Edisonov jav (spočíva v tom, že v takmer dokonalom vzduchoprázdne môže medzi dvoma vodičmi, ktoré sa nedotýkajú, pretekať elektrický prúd).
      

Fleming použil ako detektor tzv. Edisonovu žiarovku, do ktorej vložil ďalšie vlákno (anóda a katóda boli umiestnené v sklenenej banke). Vysokofrekvenčné telegrafné prúdy boli usmernené a vznikla dióda. Flemingov patent na diódu má číslo 24805.
      

John Ambrose Fleming sa narodil 29. novembra 1849 v anglickom Lancastere vo Veľkej Británii. Študoval na londýnskej University College a v Cambridge, kde bol jeho učiteľom James Clerk Maxwell. Stal sa konzultantom Edisonovej spoločnosti (Edison Electric Light Company) v Londýne a poradcom Marconiho spoločnosti (Marconi Wireless Telegraph Company). Súčasne pôsobil ako veľmi obľúbený pedagóg na University College v Londýne, kde získal aj profesúru. Jeho príspevok k rozvoju elektroniky je nespochybniteľný. Zomrel 18. apríla 1945 v Sidmouthe (Veľká Británia) vo veku 95 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona