Angela Merkelová upustila od prísneho lockdownu počas Veľkonočných sviatkov. Verejnosti sa dokonca ospravedlnila

NETKY.SK • 24 Marec 2021, 15:16 • 2 min
Angela Merkelová upustila od prísneho lockdownu počas Veľkonočných sviatkov. Verejnosti sa dokonca ospravedlnila

BERLÍN – Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa po rozsiahlej kritike rozhodla upustiť od navrhovaného prísneho lockdownu počas Veľkonočných sviatkov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Po stretnutí so 16 premiérmi spolkových krajín si kancelárka Angela Merkelová priznala chybu a odvolala prísne uzavretie krajiny počas najväčšieho kresťanského sviatku. Kritiku si pritom nevyslúžila iba od cirkvi, ale aj od verejnosti.

 

Merkelová totiž v pondelok presadila, aby štvrtok (1. apríla) a sobota (3. apríla) boli výnimočne dni pracovného pokoja, s nimi by však platilo aj 5-dňové sprísnenie pandemických opatrení.

 

Toto rozhodnutie však narazilo na viacero právnychtechnických problémov a kancelárka od tejto myšlienky upustila. Žiadne sprísňovanie reštrikcií počas Veľkonočných sviatkov sa teda konať nebude, pretože rozhodnutie prichádza na poslednú chvíľu. 

 

Občanom sa v stredu ospravedlnila s tým, že to berie celé na seba. Kritiku si tiež vyslúžila aj za to, že tomuto rozhodnutiu nepredchádzala verejná diskusia.

 

Merkelová v stredu povedala, že rozhodnutie s krajinskými premiérmi prijala s dobrým úmyslom, aby sa zbrzdila tretiu vlnu pandémie.

 

Kancelárka pritom patrí medzi skúsených politikov, ktorá len veľmi zriedka urobí takýto prešľap. Následne sa v prejave verejnosti ospravedlnila s tým, že by nebol dostatok času, aby sa ľudia zariadili.

 

"Hlboko ľutujem, že toto rozhodnutie spôsobuje dodatočnú neistotu," priznala kancelárka.

 

Prečítajte si tiež: Nemecko predlžuje lockdown do 18. apríla



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona