Aneta Langerová vystúpi v novembri v Bratislave

NETKY.SK • 29 Máj 2015, 13:48 • 2 min
Aneta Langerová vystúpi v novembri v Bratislave

BRATISLAVA - Česká speváčka Aneta Langerová predstaví 5. novembra v bratislavskom Ateliéri Babylon ostatný album Na Radosti (2014). Hudobníčka sa v hlavnom meste Slovenskej republiky ukáže aj s kapelou v zložení Martin Kopřiva (bicie), Jakub Zitko (klávesy), Jakub Vejnar (basgitara), Ludvík Kulich (gitara), Veronika Vališová (husle), Vladan Malinjak (viola) a Dorota Barová (violončelo).

slovakia

left justify in out

"Slovenským fanúšikom sľubujeme už veľmi dlho, že prídeme. Preto sa naozaj teším, že im to môžeme konečne splniť. Navyše, mám ich veľmi rada. Čím ďalej idem z Prahy na východ, tým sú podľa mňa fanúšikovia otvorenejší. Dávajú viac najavo, že sa im niečo páči alebo nepáči. Samozrejme, aj koncerty v Prahe a okolí majú svoje špecifiká a pozitíva, ľudia sú tam však pokojnejší a tichší a viac počúvajú," uviedla interpretka v rozhovore pre agentúru SITA. "Prídem aj s kapelou, ktorej členov a členky obdivujem. Tvoria ju totiž ľudia, s ktorými som v minulosti sem-tam spolupracovala, vytipovala som si ich a mám ich rada a teraz ich mám všetkých aj v kapele," objasnila s úsmevom.

 

Muzikantka vidí spomínanú otvorenosť aj v tvorbe slovenských interpretov, z ktorých má rada napríklad Janu Kirschner. "Odjakživa počúvam Janu Kirschner. Veľmi sa mi páči, ako pracuje s hlasom, hudbou a tiež ako odvážne pristupuje k novým veciam. Stále niečo prináša. Páči sa mi aj akási hravosť, nespútanosť či otvorenosť, ktorú majú Slováci obecne väčšiu ako Česi," vysvetlila Langerová, ktorá vystúpi aj 16. júla na festivale Pome Rudava a 1. augusta na Music Summer Duchonka.

 

Album Na Radosti vznikal v rovnomennej oblasti v Českej republike a obsahuje trinásť skladieb inšpirovaných týmto miestom. Medzi nimi je aj pieseň Tragédie u nás na vsi, ktorá patrí medzi speváčkine obľúbené. "Z ostatného albumu mám veľkú radosť, a to najmä preto, lebo sme urobili všetko, čo sme mohli, aby bol dobrý. Keď spievam skladby z tejto nahrávky, cítim sa dobre, a to je dôležité. Počas koncertov sa teším napríklad na pieseň Tragédie u nás na vsi, ktorá má v sebe určité napätie, je dramatická, pôsobí tak, že sa nič nedeje, a napokon to vybuchne a to sa mi veľmi páči, pretože milujem kontrasty, a to vo všetkom," vyjadrila sa hudobníčka, ktorá pracovala na albume na samote v horách. Podobne by si vedela predstaviť prácu aj na ďalšej nahrávke, i keď zrejme zmení prostredie.

 

"Človek by mal vždy prísť s niečím novým. Čo sa však týka samoty, v nej sa dá predstaviť hocičo. Na Radosti mi bolo dobre, cítim sa tam bezpečne a keď sa so mnou nikto nerozpráva, nemôže mi zatelefonovať, tak je to perfektné. Takže je možné, že aj ďalší album bude vznikať niekde na samote," uviedla speváčka, pre ktorú sú samota a pokoj pri tvorení veľmi dôležité, pretože práve tak môže "komunikovať sama so sebou a ponoriť sa do svojho sveta".

 

Dvadsaťosemročná rodáčka z Říčan spolupracovala pri písaní skladieb so spomínaným Jakubom Zitkom. "Najväčšou inšpiráciou je život ako taký. Každý z nás ho prežíva inak, každý má naň iný pohľad. S Jakubom sme sa prostredníctvom spoločného dialógu dostávali v jednotlivých témach hlbšie a hlbšie. V mojom živote sa deje toľko vecí, že ak by som o nich chcela napísať piesne, tak by to stačilo asi na 50 albumov a potrebovala by som k tomu najmenej tri životy," povedala s úsmevom.

 

"Fascinujú ma rôzne detaily, ako napríklad v správaní ľudí, či pri pohľade na nejaký obraz, ale tiež aj rodina alebo literatúra. Napríklad pri tomto albume nás na začiatku inšpirovala Divá Bára od Boženy Němcovej, rôzne legendy ako Svatá Kordula a podobne. Aby človek dokázal písať, musí v sebe niečo zacítiť. Musí byť teda vnímavý, citlivý a niekedy až precitlivený," vyhlásila pesničkárka. "Keď spievam nejakú skladbu a 'krivia sa mi pri nej ústa', viem, že je niečo zle. Keď sa však na niektoré slová v texte teším, uznám, že je to dobré a dám to vypočuť niekomu ďalšiemu. Myslím tým ľuďom, ktorí sú sčítaní, majú väčší prehľad v literatúre. Celkovo je pre mňa v piesňach dôležitý vývoj. Mám veľmi rada, keď sa stále niečo deje. Na začiatku skladby sa vždy musím tešiť na to, že sa na konci niečo stane," dodala.

 

Aneta Langerová začala spevácku kariéru v detskom zbore. Neskôr pôsobila v kapele SPB (Spolek přátel bigbítu). Preslávila sa v súťaži Česko Hledá SuperStar, ktorú vyhrala v roku 2004. V rovnakom roku vydala aj úspešný album Spousta andělů. Nasledovali štúdiovky Dotyk (2007), Jsem (2009) a spomínaná Na Radosti. V začiatkoch kariéry a tiež na prvom albume spolupracovala s uznávaným hudobníkom a producentom Ivanom Králom či muzikantom Michalom Hrůzom, ktorý pre ňu napísal hit Voda živá. Speváčka zatiaľ neplánuje zopakovať spoluprácu s Králom, ktorý je známy aj vďaka nahrávaniu s Patti Smith či Iggym Popom.
 

"Ivan bol vlastne úplne prvý človek, ktorý za mnou prišiel a povedal mi, aby som začala skladať piesne. Vnukol mi túto myšlienku, ktorú potom rozvíjal Michal Hrůza. Ten mi ukázal, ako sa skladá a čo mám v sebe nájsť, aby som to robila dobre. A to stále hľadám, rozhodne sa necítim ako nejaká 'super autorka', naopak, vždy je to akási cesta za vysneným cieľom, teda za finálnou skladbou. S Ivanom spoluprácu nechystám, ale veľmi rada na neho spomínam," povedala.

 

Fanúšikovia oceňovanej interpretky sa môžu tešiť aj na nový film 8 hlav šílenství, v ktorom stvárni hlavnú hrdinku, ruskú poetku Annu Barkovovu. Pre snímku naspieva tiež skladbu v ruštine. Réžiu drámy o žene, ktorá strávila mnoho rokov v gulagu, má na starosti Marta Nováková. "Nakrúcanie sa mi páči, je veľmi zábavné. Téma je tiež veľmi zaujímavá a i keď sa dej snímky odohráva pred mnohými rokmi, tematika je stále aktuálna. Ľudia by sa z toho mohli snáď aj priučiť a vyvarovať sa rôznym veciam, ktoré sa môžu stať," uviedla Aneta Langerová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies