Andrzej Duda: Zodpovednosť za riešenie problému hypoték vo frankoch majú niesť banky

NETKY.SK • 17 August 2015, 13:27 • 2 min
Andrzej Duda: Zodpovednosť za riešenie problému hypoték vo frankoch majú niesť banky

VARŠAVA - Nový poľský prezident Andrzej Duda je presvedčený, že banky by mali niesť zodpovednosť za riešenie problému hypoték vo švajčiarskych frankoch, nakoľko na tom dobre zarobili. Akékoľvek riešenie však nesmie destabilizovať bankový sektor.

slovakia

left justify in out

Poľsko patrí k posledným krajinám v strednej a východnej Európe, ktoré musia doriešiť problém hypotekárnych úverov v zahraničných menách. Ten guvernér poľskej centrálnej banky Marek Belka ešte v júni označil "za tikajúcu bombu".

 

Ku koncu marca tohto roka malo viac než pol milióna Poliakov hypotéky vo švajčiarskych frankoch v prepočte za 144 miliárd zlotých (34,40 miliardy eur). Podľa úradu pre dohľad nad finančným trhom KNF to z celkového objemu poskytnutých hypoték v Poľsku predstavuje približne 40 %. Väčšinu z týchto úverov si Poliaci zobrali ešte pred nástupom svetovej finančnej krízy v roku 2008, keď sa snažili vyťažiť z nízkych švajčiarskych úrokových sadzieb. Rozhodnutie švajčiarskej centrálnej banky ukončiť politiku, ktorou bránila rastu kurzu franku, medzitým spôsobilo prudké zvýšenie hodnoty švajčiarskej meny a Poliakom výrazne predražilo úvery.

 

Duda, ktorý bol pôvodne členom opozičnej strany Právo a spravodlivosť, v májovej prezidentskej kampani navrhoval, aby sa všetky takéto hypotéky konvertovali na úvery v zlotých, a to v kurze, ktorý platil v období, keď si ľudia hypotéku brali. Niektorí ekonómovia odhadujú, že jeho návrh by banky mohol stáť okolo 64 miliárd zlotých.

 

V rozhovore pre agentúru Reuters Duda uviedol, že riešenie problému hypotekárnych úverov vo švajčiarskych frankoch by nemalo byť problémom poľských daňových poplatníkov. "Isteže, štát môže tento proces podporiť, napríklad prostredníctvom legislatívnej aktivity, no zodpovednosť je aj naďalej na pleciach bánk, pretože to boli práve banky, ktoré na takýchto úveroch zarábali," argumentoval prezident, ktorý zároveň skritizoval banky za to, že ľudí dostatočne neinformovali o rizikách, ktoré takéto úvery prinášajú.

 

"Je potrebné si uvedomiť, že banky majú v Poľsku obrovské zisky. Tieto zisky sa pritom vo veľkej miere presúvajú za hranice do materských spoločností a Poliaci, ani poľská ekonomika z nich nič nemajú. Na druhej strane, bankové poplatky sú jedny z najvyšších v Európe," dodal. V zahraničných rukách je približne 60 % poľských bánk.

 

Dolná komora poľského parlamentu minulý týždeň schválila upravený návrh zákona o konverzii niektorých úverov v zahraničnej mene na úvery v zlotých. Banky by to podľa KNF malo stáť okolo 22 miliárd zlotých. Návrh zákona, ktorý sa dotkne asi tretiny všetkých úverov denominovaných v eurách a vo švajčiarskych frankoch, musí ešte schváliť horná komora parlamentu a podpísať prezident. Duda zatiaľ nepovedal, či tak urobí, ani či predloží vlastný návrh zákona.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies