Andruskóa odsúdili za vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice

NETKY.SK • 30 December 2019, 14:16 • 2 min
Andruskóa odsúdili za vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice

PEZINOK - Špecializovaný trestný súd v Pezinku dnes schválil dohodu o vine a treste so Zoltánom Andruskóm v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Ten si na základe dohody za podiel na úkladnej vražde odsedí trest 15 rokov v ústave so stredným stupňom stráženia.

slovakia

left justify in out

Verdikt súdu je právoplatný, keďže súčasťou uzavretej dohody je záväzok, že sa odsúdený voči trestu neodvolá. Bežná trestná sadzba pri úkladnej vražde je 25 rokov väzenia až doživotie.
 

Výsledky vyšetrovania

Podľa výsledkov vyšetrovania Andruskó na základe objednávky od Aleny Zs. s prísľubom odpustenia dlhu 20-tisíc eur a odmeny 50-tisíc eur kontaktoval Tomáša Sz., ktorý sa spolu s Miroslavom M. podľa obžaloby podieľal na usmrtení Kuciaka. Tomášovi Sz. tiež Andruskó odovzdal mobilný telefón s údajmi o neskôr zavraždenom novinárovi. Po svojom zadržaní v septembri minulého roku Andruskó spolupracoval s vyšetrovateľmi, preto dostal možnosť uzavrieť s prokurátorom dohodu, čo nakoniec viedlo k zníženému trestu. V rámci hlavného procesu týkajúceho sa vraždy novinára a jeho priateľky by mal Andruskó vystupovať ako svedok.

 

img

 

Prokuratúra postupovala podľa zákonov

Dozorový prokurátor po skončení verejného zasadnutia pre médiá povedal, že trest 10 rokov pre Andruskóa navrhoval aj preto, že je ešte stíhaný v iných prípadoch (napríklad príprava vrážd prokurátorov a advokáta Daniela Lipšica). "Tam bola určitá úvaha, aby sme si mohli za určitých okolností vytvoriť priestor postihovať ho ďalej," povedal s tým, že do úvahy bolo potrebné zobrať aj to, že odsúdený výrazne prispel k objasneniu rôznej trestnej činnosti. Prokurátor doplnil, že rozumie, že sa niekomu mohol zdať pôvodne navrhovaný trest príliš nízky, prokuratúra však postupovala v rámci zákonom stanovených sadzieb. "Nemohli sme ukladať taký trest, ktorý by nám potom znemožnil ďalšiu spoluprácu," dodal.

 

img

Odsúdený Andruskó

 

Andruskó si uvedomil svoju vinu
Podľa obhajkyne odsúdeného Lívie Kňažíkovej Andruskóa nebolo treba veľmi presviedčať, aby prijal aj vyšší trest. "Sám si uvedomil, čoho sa dopustil a počítal aj s touto alternatívou," uviedla.

 

img

Rodičia zavraždeného Jána Kuciaka

 

Všetci obvinení sú stíhaní väzobne
V prípade vraždy novinára a jeho partnerky podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry obžalobu na Tomáša Sz., Miroslava M., Alenu Zs. a tiež Mariana K. Všetci menovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana K. je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Novinára a jeho partnerku zastrelili vo februári 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom K. Ten je obžalovaný z toho, že si vraždu Kuciaka prostredníctvom Aleny Zs. objednal.

 

img

Alena Zsuzsová
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies