Andrew Huberman o svetle, ktoré dokáže liečiť – časť prvá

NETKY.SK • 24 Júl 2022, 12:00 • 2 min
Andrew Huberman o svetle, ktoré dokáže liečiť – časť prvá

Prinášame vám prvý diel našej novej série z oblasti neurobiológie o tom, aké účinky má svetlo na náš organizmus.

slovakia

left justify in out

Andrew D. Huberman je americký neurológ a profesor na oddelení neurobiológie Lekárskej fakulty Stanfordovej univerzity. Vo svojich prácach a podcastoch Andrew Huberman Lab Podcast, sa venuje tomu, ako náš mozog funguje a čo všetko s ním dokážeme, ak budeme mať a využívať "správne nástroje."

 

Vo svojich podcastoch vysvetľuje na prvý pohľad zložité veci jednoducho tak, aby im rozumel každý aj bez toho, aby študoval medicínu, neurobiológiu či inú príbuznú vedu.

 

 

Viac o ňom sa dozviete tu: Čo všetko dokážeme s naším mozgom? Detailne a zrozumiteľne o tom hovorí Andrew Huberman

 

img

 

Sila svetla 

 

Vo svojom podcaste  Používanie svetla na zlepšenie zdravia hovorí, že o liečivých účinkoch svetla sa vedelo už dávno a nejde o žiadnu "pavedu" či povery. Už v roku 1903 dostal Dán Niels Finsen Nobelovu cenu za použitie fototerapie v liečbe pacientov s lupusom (degeneratívne, chronické, systémové ochorenie). Fototerapia sa dnes využíva v nemocniciach po celom svete. Taktiež sa ňou zaoberajú výskumníci v medicínskych laboratóriách. 

 

Prečítajte si aj: Pracuje na jedinom paliatívnom akútnom oddelení na Slovensku. Do parlamentu priniesla zákon, ktorý uľahčí život mnohým chorým

 

img

 

Biológia svetla 

 

Aj keď si to neuvedomujeme, rôzne druhy svetla na nás vplývajú každý deň. Tak ako nám môžu ublížiť, dokážu nám aj pomôcť. Svetlo preniká cez našu pokožku až k bunkám a práve to je dôvod, prečo nás dokáže liečiť. 

 

Množstvo jasného svetla, ideálne slnečného, ktoré vidíte ráno a počas dňa, a absencia jasného svetla v noci, spoluurčuje amplitúdu vášho duševného a fyzického zdravia priamo a tým, že ovplyvňuje kvalitu a trvanie vášho spánku," hovorí Huberman. 

 

Receptory v našich očiach absorbujú svetlo rôznych dĺžok. Druhým receptorom je naša koža. Cez oba "príjmače" sa svetlo dostáva k bunkám každého orgánu, A rovnako ako jedlo, lieky či voda, ich ovplyvňuje buď horším, alebo lepším spôsobom. Dôležitú úlohu v celom procese zohráva melatonín. Ten ovplyvňuje nielen hormonálne procesy v tele, ale i správne fungovanie mozgu a náš spánok a to, či sa ráno budíte "celí dolímaní". Melatonín taktiež dokáže aktivovať imunitný systém. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Ukrajina a Rusko v piatok podpíšu dohodu o vývoze obilia z Ukrajiny cez Čierne more

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies