Andrés Manuel López Obrador vyhlásil víťazstvo v mexických prezidentských voľbách

NETKY.SK • 2 Júl 2018, 07:15 • 2 min
Andrés Manuel López Obrador vyhlásil víťazstvo v mexických prezidentských voľbách

MEXIKO - Ľavicovo-populistický kandidát Andrés Manuel López Obrador vyhlásil v pondelok víťazstvo v mexických prezidentských voľbách a vyzval na zmierenie, informujú agentúry DPA a AP.

slovakia

left justify in out

Podľa prvých oficiálnych odhadov získal López Obrador 53 až 53,8 percenta hlasov, oznámila volebná komisia. Odchádzajúci prezident Enrique Peňa Nieto v televíznom prejave už oznámil, že Obradorovi, ktorý svoje víťazstvo označil za "historický deň", už zablahoželal. Centristický kandidát Ricardo Anaya získal 22,8 percenta hlasov. Svoju volebnú porážku už priznal aj kandidát vládnej strany José Antonio Meade, ktorý podľa odhadov získal 16,3 percenta hlasov.

 

Okrem prezidenta sa rozhodovalo aj o rozdelení 500 kresiel v Poslaneckej snemovni, 128 v Senáte, ôsmich guvernérskych postov, o 1600 postoch starostu ako aj ďalších funkciách na miestnej úrovni. Na "supervoľbách" sa v Mexiku mohlo zúčastniť približne 89 miliónov oprávnených voličov.

 

Volebnú kampaň zatienili vraždy približne 120 politikov, ku ktorým došlo podľa konzultačnej firmy Etellekt od septembra. Medzi obeťami bolo viac ako 40 kandidátov alebo možných kandidátov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona