Andrej Kiska zložil sľub, ujíma sa funkcie prezidenta SR

NETKY.SK • 15 Jún 2014, 12:20 • 2 min
Andrej Kiska zložil sľub, ujíma sa funkcie prezidenta SR

BRATISLAVA - Andrej Kiska zložil do rúk predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej ústavou predpísaný sľub a ujíma sa funkcie slovenského prezidenta.

slovakia

left justify in out

Urobil tak na dnešnej inauguračnej schôdzi Národnej rady SR v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave.
      

"Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony. Sľubujem," citoval Kiska Ústavu SR. Ak by sľub odmietol, alebo by ho zložil s výhradou, nemohol by stáť na čele štátu.
      

Macejková potvrdila, že Kiska zložil sľub v súlade s ústavou a že sa tak ujal prezidentskej funkcie.
      

Prezidenta Kisku, ktorý je aj hlavným veliteľom Ozbrojených síl (OS) SR, dnes ešte čaká prehliadka jednotiek OS SR, aj ekumenická pobožnosť Te Deum v Katedrále sv. Martina. Následne v Prezidentskom paláci prevezme úrad od svojho predchodcu Ivana Gašparoviča.
      

V Prezidentskej záhrade bude Kiska podávať slávnostný obed pre ľudí bez domova, seniorov využívajúcich opatrovateľské služby a mladých ľudí, ktorí vyrastali v detských domovoch. Následne položí veniec k pamätníku Brána slobody a kyticu k pamätníku obetiam Železnej opony na Devíne.
      

Oficiálny deň ukončí prezident slávnostnou recepciou na Bratislavskom hrade. Kiska na ňu pozval okrem predstaviteľov štátnych orgánov, vysokých škôl, diplomatického zboru či cirkví aj hostí, ktorí reprezentujú úspešné slovenské firmy, start-up komunitu, filantropické a mimovládne organizácie, kultúrne inštitúcie, ale aj ľudí, ktorí dostali ocenenie Biela vrana, rodiny z Dobrého anjela a zdravotníkov či celosvetovo úspešných študentov.
      

Na jeho inauguračnom zozname hostí sú napríklad jeho šiesti poradcovia a budúci hovorca. Okrem iných aj Zuzana Čaputová, Ján Filc, Jozef Hašto, Alexandra Kusá, Marian Lapšanský, Zuzana Pechočiaková, Eva Siracká, Ladislav Snopko, Anton Srholec, Sandra Tordová, Juraj Vaculík či Iveta Radičová.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona