Andrej Kiska viedol rozhovor s generálnym tajomníkom OSN, zhodujú sa v názore na klimatické zmeny

NETKY.SK • 27 September 2018, 06:19 • 2 min
Andrej Kiska viedol rozhovor s generálnym tajomníkom OSN, zhodujú sa v názore na klimatické zmeny

NEW YORK/CHICAGO - Slovenský prezident Andrej Kiska vyslovil obdiv prejavu, ktorý na pôde OSN prezentoval generálny tajomník António Guterres.

slovakia

left justify in out

"Ocenil som jeho vystúpenie, ktoré mal, a to zvlášť body, kde hovoril o klimatických zmenách, ale aj o tom, ako je dôležité myslieť na nové technológie, na to, čo to zmení s pracovnými možnosťami našich ľudí," priblížil prezident SR.

 

img

Kiska a Guterres

Zdroj: SITA

 

Kiska je presvedčený, že OSN bude slúžiť svojmu účelu vtedy, ak budú jednotlivé štáty dodržiavať svoje záväzky. "Pokiaľ budeme rešpektovať pravidlá, zásady a budeme ich ochotní brániť," zdôraznil vo svojom vystúpení v OSN. Za dôležitú považuje jednotu pri realizácii rozvojových cieľov, v boji proti zmene klímy alebo riešení problematiky migrácie.

 

"Často sme riadení sebectvom a krátkodobými záujmami. Namiesto rozšírenia slobody, spolupráce a zdravej konkurencie zavádzame sankcie a obchodné vojny," uviedol Kiska. Zdá sa mu, že dodržiavanie pravidiel sa stalo staromódnym a ich ignorovanie znakom moci. Pripomenul, že žiadna krajina však nedokáže súčasným globálnym výzvam čeliť osamote či už ide o migráciu, terorizmus, klimatické zmeny, alebo hospodársky rast.

 

Slovenský prezident svetovým lídrom v prejave pripomenul aj potrebu spolupráce. Politici podľa neho budú môcť iba vtedy slúžiť ľudom, keď pochopia jej skutočnú hodnotu. "Ak skutočne chceme zmeniť tento svet a planétu k lepšiemu, musíme premýšľať o iných - jednotlivcoch, národoch a krajinách," skonštatoval s tým, že to treba vysvetľovať aj ľuďom.

 

img

Andrej Kiska

Zdroj: SITA

 

Andrej Kiska mal stretnutie aj s gruzínskym prezidentom Giorgim Margvelašvilim. "Diskutovali sme o aktuálnej situácii, ako sa Gruzínsku darí a bilaterálnej spolupráci," ozrejmil. Išlo o jeho druhé stretnutie na prezidentskej úrovni v USA. V utorok rokoval s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

 

Po vystúpení v OSN odletel Kiska do Chicaga, kde bude pokračovať vo svojej pracovnej ceste v USA. Na pláne má návštevu Chicagskej univerzity, Benediktínskej univerzity a stretne sa s krajanmi. Pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky položí prezident veniec k pamätníku T. G. Masaryka.

 

"Teším sa, že idem na univerzitu, kde pred 100 rokmi prednášal Tomáš Garrigue Masaryk. Masaryka vtedy čakalo na železničnej stanici viac ako 140.000 ľudí a všetci boli nadšení, že je tu možnosť, že vznikne Československo, že je všetko pripravené preto, aby vznikla nová krajina," vyjadril sa Kiska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies