Andrej Kiska pre Die Presse: Rusko vedie informačnú vojnu

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 12:43 • 2 min
Andrej Kiska pre Die Presse: Rusko vedie informačnú vojnu

VIEDEŇ - O povinnosti Slovenska pomôcť susednej Ukrajine, ako aj o strachu pred Ruskom a nutnosti zbrojenia sa vyjadril prezident SR Andrej Kiska v dnes zverejnenom rozhovore pre rakúsky denník Die Presse.

slovakia

left justify in out

Denník spomenul nejednotný postoj najvyšších predstaviteľov Slovenska voči Ukrajine. Premiér SR Robert Fico podľa Die Presse vyjadril kritiku na adresu vlády v Kyjeve, zatiaľ čo Kiska sa postavil na jej stranu.

"Máme podobný názor. Obaja sa usilujeme o reálnu pomoc pre Ukrajinu," hovorí Kiska. Slovensko podľa neho na rozdiel od ostatných krajín pomáha Ukrajine skutkami, namiesto toho, aby o pomoci iba hovorilo.

 

"Postarali sme sa o zabezpečenie "reverzného toku" - čiže obratu prepravy plynu zo západu na východ -, vďaka ktorému Ukrajine momentálne môžeme dodať až do 40 percent objemu plynu, ktorý potrebuje."

 

Úlohou Slovenska je zastávať jednotnú pozíciu Európskej únie, reagoval Kiska na otázku, ako vníma úlohu Slovenska v rámci riešenia ukrajinskej krízy. "Tým, že my ako EÚ zastávame jednotnú pozíciu voči Rusku, pomáhame Ukrajine najviac." 

 

"Ukrajina je náš priamy sused a zaslúži si našu solidaritu. Ukrajinský národ musí mať právo, aby si o svojej ceste rozhodol sám - nezávisle na tom, ktorá zahraničná moc si tam bude uplatňovať sféru svoju vplyvu."

 

Denník Die Presse spomenul skutočnosť, že mnohí obyvatelia východnej Ukrajiny nepovažujú vládu v Kyjeve za svojich legitímnych reprezentantov a ukrajinskú armádu vnímajú ako okupačné sily, ktoré bojujú proti vlastnému ľudu.

 

"Na Ukrajine sa uskutočnili slobodné voľby s relatívne vysokou účasťou. Z týchto volieb vzišiel demokraticky zvolený prezident a demokraticky zvolený parlament," uviedol Kiska. "Žiadny cudzí štát nemá právo zvonka vplývať na dianie v inej krajine a podnecovať konflikty," dodal.

Rozdielne postoje v slovenských médiách a na internete podľa Kisku "principiálne patria k slobode prejavu, ktorý panuje v každej demokracii".

 

"Nemôžeme však prehliadať, že Rusko vedie regulárnu informačnú vojnu a platí ľudí, aby šírili propagandu." Na rozhovoroch s predstaviteľmi NATO v Bruseli sa podľa jeho slov zhodli na tom, že sa voči tejto skutočnosti musia brániť.

 

Kiska pre Die Presse vylúčil, že by sa obyvatelia Slovenska cítili byť v priamom ohrození zo strany Ruska. "Taký silný strach, ako je pobaltských krajinách a Poľsku, medzi slovenským obyvateľstvom nie je." "Potreba umocnenia našej obranyschopnosti nevyplýva iba z ukrajinskej krízy. Slovensko prijalo so vstupom do NATO aj určité povinnosti," reagoval prezident na otázku v súvislosti s nákupom amerických vrtuľníkov, ku ktorému pristúpila slovenská vláda.

 

Rakúsky denník zaujímala aj skutočnosť, či z krízy na Ukrajine pre Slovensko nutne vyplýva potreba zbrojenia. Podľa Kisku sa Slovensko nemôže spoliehať iba na ochranu zo strany spojencov, ale musí aj samo prispieť k podpore aliancie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies