Andrej Danko: Slovensko potrebuje zvýšiť súčinnosť Národnej rady SR s NKÚ

NETKY.SK • 29 Október 2019, 15:42 • 2 min
Andrej Danko: Slovensko potrebuje zvýšiť súčinnosť Národnej rady SR s NKÚ

BRATISLAVA – Zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR a najmä ich vyhodnocovanie musia byť v parlamente výraznejšie, musia mať väčší efekt pri tvorbe legislatívy i kontroly opatrení na zlepšenie neželaných stavov.

slovakia

left justify in out

Po utorňajšom stretnutí so zástupcami Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR a tamojšieho kontrolného výboru, ktorý sa zaoberá podnetmi českého NKÚ, to uviedol predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

 

Poukázal na to, že Slovensko i Česko sa môžu v oblasti kontroly a vyhodnocovania kontrol navzájom inšpirovať. "Zatiaľ čo má slovenský kontrolný úrad širšiu právomoc, česká Poslanecká snemovňa je ďalej v tom, ako vyhodnocuje výstupy z týchto kontrol," uviedol Danko, ktorý obzvlášť ocenil fungovanie českého kontrolného výboru a proces, ktorým prerokúva zistenia NKÚ.

 

Práve český model je inšpiráciou i pre Slovensko. "Odchádzam s tým, že Slovensko potrebuje či už zmenu zákona o NKÚ a povinné prerokovávanie zistení NKÚ i s prijímaním uznesení, alebo zriadenie samostatného výboru, ktorý sa bude vážne zaoberať zisteniami kontrolórov i s dotknutými kontrolovanými subjektmi," zdôraznil Danko. Verí, že v parlamente nebude mať problém nájsť pre túto myšlienku podporu. "Myslím si, že v tejto veci by nemali byť námietky koalície ani opozície, naopak, každý to uvíta," dodal šéf slovenského parlamentu.

 

O vzájomnej inšpirácii hovoril aj predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radek Vondráček (ANO). "Práve v súčasnosti sa v snemovni venujeme téme rozšírenia kompetencií NKÚ," pripomenul.

 

Predseda kontrolného výboru v snemovni Roman Kubíček (ANO) si podľa "skromnejšieho rámca" slovenského vzoru vie predstaviť rozšírenie povinnej kontrolnej činnosti českého NKÚ na strategické štátne podniky i samosprávne kraje. V prípade kontrolného výboru zdôraznil, že nejde o strašiaka, ale o partnera pre poslancov.

 

img

 

"Prostredníctvom ktorého môžu efektívnejšie kontrolovať hospodárenie s verejnými financiami," dodal. Poukázal tiež na to, že práve činnosťou výboru na základe správ NKÚ sa podarilo odkryť trestné delikty v hospodárení nemocnice Na Homolce v Prahe.

 

Predseda slovenského NKÚ Karol Mitrík verí, že zvýšením agendy NKÚ v činnosti zákonodarného zboru sa zefektívni riadenie štátu.

 

"Zákonodarcovia dostanú reálne podklady, ako fungujú verejné politiky, čo bude mať prínos pri ich vyhodnocovaní a smerovaní do budúcnosti," povedal.

 

Verí však aj v pozitívny efekt pre NKÚ a zvýšenie kvality kontrolnej činnosti. "Oboje vytvorí synergiu, pri ktorej kvalifikovane dávame odpoveď, či sú prostriedky vynakladané efektívne a hospodárne. A v tomto prípade už nejde iba o hodnotu za peniaze, ale aj o hodnotu pre občana," zdôraznil Mitrík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies