Andrej Danko sa ruskému prezidentovi poďakoval za oslobodenie Slovenska a snahu o dialóg

NETKY.SK • 9 Máj 2019, 19:43 • 2 min
Andrej Danko sa ruskému prezidentovi poďakoval za oslobodenie Slovenska a snahu o dialóg

MOSKVA – Predseda Národnej rady SR Andrej Danko sa počas štvrtkovej vojenskej prehliadky v Moskve pri príležitosti výročia ukončenia druhej svetovej vojny stretol s najvyššími ruskými predstaviteľmi vrátane prezidenta Vladimira Putina.

slovakia

left justify in out

Danko tiež hovoril s premiérom Dmitrijom Medvedevom, predsedníčkou Rady federácie Valentinou Matvijenkovou či ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

 

"V mene Slovenskej republiky a slovenských občanov som sa poďakoval prezidentovi Putinovi za to, že sme boli oslobodení ich starými rodičmi a rodičmi. Poďakoval som sa mu aj za to, čo všetko robí pre dialóg na vyriešenie akýchkoľvek problémov," povedal na brífingu Danko, ktorý sa na vojenskej prehliadke na Červenom námestí zúčastnil ako jediný z predsedov parlamentov členských krajín Európskej únie.

 

 

Pripomenul, že Rusi oslavy Dňa víťazstva vnímajú emocionálne a zastúpenie Slovenska si všimli okrem najvyšších politických predstaviteľov aj predstavitelia ekonomickej sféry, napríklad Gazpromu. "Verím, že to zužitkujeme aj v júni na podnikateľskej misii," dodal.

 

img

Predseda NR SR Andrej Danko počas vojenskej prehliadky pri príležitosti 74. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Moskve.

 

Danko podľa vlastných slov v rozhovore s Putinom zašpásoval, že by mohol prísť na Slovensko, ak sa Rusko dostane do finále majstrovstiev sveta v hokeji.

 

Lavrov podľa Danka onedlho navštívi Slovensko a možno sa zúčastní aj na augustových oslavách Slovenského národného povstania.

 

img

Predseda NR SR Andrej Danko (uprostred) počas vojenskej prehliadky pri príležitosti 74. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Moskve.

 

Predseda slovenského parlamentu plánuje koncom júna zorganizovať misiu približne desiatky slovenských podnikateľov do Ruska. Počas nej sa budú môcť prezentovať na pôde ruského ministerstva priemyslu a obchodu a následne navštívia konkrétny región s možnosťami investície.

 

Danko v stredu (8. 5.) konkretizoval, že sa to týka napríklad sklárskeho priemyslu, strojárstva a tiež automobilového sektora vrátane jeho subdodávateľov.

 

Moskva si pripomenula víťazstvo nad fašizmom

 

Danko bol jediným predsedom parlamentu z členských krajín Európskej únie, ktorý sa na oslavách Dňa víťazstva v Moskve zúčastnil.

 

Na prehliadke bolo podľa agentúry TASS 130 kusov modernej kolesovej a pásovej vojenskej techniky a 13.600 vojakov.

Vojenská prehliadka sa začala defilé Preobraženského pluku osobnej gardy s legendárnou víťaznou zástavou, ktorú vojaci Červenej armády v máji 1945 vztýčili na budove Ríšskeho snemu (Reichstagu).

 

Putin vo svojom príhovore počas prehliadky kritizoval údajné skresľovanie druhej svetovej vojny v niektorých krajinách. Vyhlásil, že v situácii, keď v niektorých štátoch "nehanebne klamú svojim deťom" o vojne a "zrádzajú svojich predkov", je povinnosťou každého chrániť pamiatku skutočných hrdinov vojny.

 

Na tohtoročnej prehliadke sa pre zlé počasie nezúčastnilo letectvo. Nad Červeným námestím malo pôvodne preletieť 74 lietadiel a vrtuľníkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies