Andrej Danko bude rešpektovať postup prezidenta v menovaní ústavných sudcov

NETKY.SK • 15 Apríl 2019, 18:16 • 2 min
Andrej Danko bude rešpektovať postup prezidenta v menovaní ústavných sudcov

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) bude rešpektovať prezidentov postup v prípade menovania ústavných sudcov. Je to podľa neho osobné rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku.

slovakia

left justify in out

"Dnes má prezidentská kancelária počet kandidátov, ktorý je dostatočný na sfunkčnenie Ústavného súdu. Je to osobné rozhodnutie prezidenta. Rozhodne sa menovať, nemenovať, ja to budem rešpektovať. Nechcel by som, aby prezidentská kancelária nefunkčnosť Ústavného súdu teraz zvaľovala na Národnú radu SR, pretože to nie je pravda. Národná rada si plní svoju povinnosť," uviedol Danko s tým, že v minulosti mal prezident niekoľko rokov zvolených kandidátov na ústavných sudcov, ktorých nevymenoval.

 

 

V pondelok popoludní uplynula lehota na podávanie návrhov na kandidátov na post ústavného sudcu. Do tretej voľby kandidátov je prihlásených 25 uchádzačov. Voľba kandidátov sa má uskutočniť na májovej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne 9. mája.

 

Parlament už volil kandidátov dvakrát, stále však nevybral dostatok uchádzačov, čiže 18 kandidátov. V prvom hlasovaní nezvolili poslanci nikoho, v druhom vybrali osem kandidátov, z ktorých má prezident vymenovať nových sudcov Ústavného súdu. Momentálne sú na Ústavnom súde SR štyria sudcovia, deviatim sa skončilo funkčné obdobie v polovici februára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies