Andrej Babiš dúfa, že po verdikte súdu prestane štvanica na jeho osobu

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 17:58 • 2 min
Andrej Babiš dúfa, že po verdikte súdu prestane štvanica na jeho osobu

PRAHA - Slovami o nádeji, že prestane štvanica na jeho osobu a každý sa už zdrží neoprávnených nadávok a urážok, reagoval na dnešný oslobodzujúci verdikt Okresného súdu Bratislava I český minister financií Andrej Babiš.

slovakia

left justify in out

"Ja som samozrejme čakal, že to tak dopadne. Inak to ani nemohlo dopadnúť, keď som nikdy nič nepodpísal a nespolupracoval. Ale stalo sa to kvázipolitickou kauzou a celý ten proces mal od začiatku čudný priebeh. Rok a pol sa čakalo na prvé pojednávanie a Ústav pamäti národa nejavil o tú kauzu vôbec záujem. Až keď boli vyhlásené predčasné voľby v Čechách, naraz sa to zmenilo a ústav začal byť aktívny. Prišli tam nejakí advokáti a urobila sa z toho politická kauza," uviedol Babiš v rozhovore pre internetový server iDNES.cz.
     

Podľa Babiša, ktorý pripomenul, že prežil nežnú revolúciu v zahraničí, by sme sa mali už konečne vyrovnať s minulosťou a riešiť skôr to, čo sa stalo po revolúcii. Spomenul selektívnu skartáciu zväzkov eštebákmi, a to podľa tých, ktorí sa dostali k moci.

     

Líder koaličného hnutia ANO osobne určite nebude iniciovať zrušenie lustračného zákona, ktoré by mali podľa jeho slov riešiť iní ľudia. Babiš však pozná viacero prípadov ľudí neprávom obvinených zo spolupráce s niekdajšou ŠtB.
     

Ospravedlnenie od tých, ktorí mu vyčítali minulosť, Babiš požadovať nebude - dúfa v pokoj a chce sa sústrediť na prácu, keďže času má veľmi málo.
     

Babiš dnes na Okresnom súde Bratislava I uspel so žalobou na Ústav pamäti národa (ÚPN) v kauze údajnej spolupráce s bývalou Štátnou bezpečnosťou (ŠtB). Podľa rozhodnutia súdu, ktoré vyniesli v Babišovej neprítomnosti, musí ÚPN zverejniť na svojej webovej stránke informáciu o tom, že Babiš bol evidovaný v zväzkoch ŠtB ako agent neoprávnene. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, ÚPN sa chce voči rozhodnutiu súdu odvolať.
     

"Rozsudok sme očakávali, spravodlivosť zvíťazila," uviedol právny zástupca lídra hnutia ANO.
     

Predseda správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák povedal, že rozhodnutie súdu rešpektujú, ale sú ním zaskočení. "Ja osobne považujem tento deň naozaj za taký smutný deň v slovenskej justícii. Myslím, že by sme mali zaujať jasný postoj aj vzhľadom na túto komunistickú minulosť a nedovoliť, aby nám teraz prepisovali históriu eštébáci," zdôraznil Krajňák.
     

Prezident ČR Miloš Zeman sa prostredníctvom svojho hovorcu Jiřího Ovčáčka nechal počuť, že rozhodnutie nezávislého súdu musí rešpektovať každý demokrat. "Ja takéto rozhodnutie taktiež rešpektujem a blahoželám pánovi Andrejovi Babišovi," citoval Ovčáčka server Lidovky.cz.
     

Podľa predsedu vlády ČR a lídra sociálnych demokratov Bohuslava Sobotku dnešné rozhodnutie bratislavského súdu dokazuje, ako je systém lustračného zákona absurdný a nespravodlivý tým, že je založený na evidencii komunistickej ŠtB a princípe kolektívnej viny. "Som rád, že kauza lustrácií už teraz nemôže byť používaná ako nástroj kritiky vlády," citoval premiéra server iDNES.cz.
     

Predseda ľudovcov z KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v reakcii uviedol, že rozhodnutie súdu rešpektuje a dodal, že pre českú vládnu koalíciu to nie je zlá správa.
     

Prvý podpredseda opozičnej TOP 09, exminister financií Miroslav Kalousek, sa tiež domnieva, že rozsudok treba rešpektovať. Každý si však podľa jeho názoru má však položiť otázku, či viac verí slovenskému ÚPN a jeho špecialistom, alebo Andrejovi Babišovi a dvom eštebákom, ktorí svedčili v jeho prospech.
     

Predseda Občianskej demokratickej strany Petr Fiala sa domnieva, že pre kvalitu demokracie je dnes väčšou otázkou prítomnosť Andreja Babiša ako jeho minulosť. Bez ohľadu na verdikt súdu totiž podľa Fialu zostáva človekom, "ktorý disponuje nebývalou kombináciou ekonomickej, politickej a mediálnej moci".
     

Poslanec KSČM Jiři Dolejš pripustil, že špekulácie o vzťahu k ŠtB budú pretrvávať, pretože rozsudok je iba o oprávnenosti evidencie. Občanov však bude viac zaujímať, aký bude Babiš politik a ako prepláva úskalím konfliktu záujmov.
     

Líder hnutia Úsvit priamej demokracie Tomio Okamura v reakcii privítal, že súd dospel konečne k rozhodnutiu. Súčasne dodal, že "nie je na nás, aby sme rozhodovali o vine či nevine. V tejto veci sa ale neustále viedli nejaké spory a občania tým trpia. Teraz môže vláda konečne začať pracovať".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona