Andrej Babiš dostal už tretiu pokutu od úradu! Čo vyviedol?

NETKY.SK • 30 September 2021, 08:20 • 2 min
Andrej Babiš dostal už tretiu pokutu od úradu! Čo vyviedol?

PRAHA - Úradníci dali Babišovi v prvých dvoch prípadoch pokutu 200 000 českých korún. Teraz však siahli po maximálnej sadzbe, ktorá sa dá za tento priestupok proti zákonu o konflikte záujmov uložiť. Musí zaplatiť štvrť milióna korún a taktiež 1 000 korún za náklady správneho konania.

slovakia

left justify in out

Babiš dostal pokutu za to, že cez koncern Agrofert neoprávnene ovláda médiá. Vo štvrtok o tom informoval spravodajský server Novinky.cz.Premiér má možnosť odvolať sa proti tomuto rozhodnutiu. Podľa svojho právnika Václava Knotka to určite urobí.

 

img

 

 

 

Úrad v Černošiciach dospel k záveru, že Babiš pokračoval v porušovaní zákona aj po tom, čo stredočeský krajský úrad pôvodné správne konanie v rovnakej veci zastavil v roku 2019 s tým, že k žiadnemu priestupku nedošlo. Podľa úradníkov však ide o "naďalej trvajúci priestupok."

 

Kde je chyba?

Toto najnovšie rozhodnutie pracovníkov černošického úradu sa od tých predchádzajúcich mierne líši. Babiš podľa rozhodnutia úradu z roku 2019 síce podľa zákona vložil svoju spoločnosť Agrofert do zvereneckého fondu, ale napriek tomu je aj naďalej ovládajúcou osobou v prevádzkovateľovi rozhlasového vysielania Londa, vydavateľskej spoločnosti Mafra a aj prevádzkovateľovi televízneho vysielania Stanice Óčko. Tentraz  patrí podľa úradu k týmto spoločnostiam aj firma Mafra Print, v súčasnosti už zaniknutá tlačiareň.

 

img

 

Kto podal podnet?

Podnet na vyšetrovanie podala tento rok taktiež česká pobočka organizácie Transparency International (TI). Tento krok je však podľa stredajšieho vyjadrenia Babišovho právnika v rozpore so zákonom. "Začatiu konania o priestupku bránila prekážka veci právoplatne rozhodnutej," poukázal Knotek na to, že v rovnakej veci už stredočeský úrad správne konanie právoplatne predvlani zastavil. "Nikto nemôže byť obvinený z priestupku za skutok, o ktorom už bolo v inom konaní proti tej istej osobe právoplatne rozhodnuté," priblížil Knotek.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Orbán sa stretol s Babišom. Niektorých novinárov nepustili na ich besedu

 

"Som znepokojený z toho, že pod politickým tlakom sú rozkladané základné právne istoty." Sám premiér podľa neho nechce vec komentovať, pretože ide vraj o čisto právnu záležitosť.

 

img

 

Prečítajte si: Andreja Babiša trafili vajíčkom do hlavy! Zasahovali ťažkoodenci

 

 

Európska komisia zverejnila v apríli tohto roku správu z auditu, podľa ktorého je Babiš v konflikte záujmov, pretože má pod kontrolou zverenecké fondy, do ktorých vložil svoj majetok. Správa potvrdzuje, že Babiš porušuje české i európske zákony, pretože má pod kontrolou holding Agrofert, ktorý čerpá dotácie EÚ. Babiš dlhodobo odmieta, že by bol v konflikte záujmov a v minulosti avizoval, že ČR nebude Bruselu vracať peniaze. Česko sa proti tejto záverečnej správe už nemôže odvolať.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona