Analýza vzorky z nelegálnej skládky pri Bratislave potvrdila ekotoxicitu

NETKY.SK • 17 Júl 2020, 12:45 • 2 min
Analýza vzorky z nelegálnej skládky pri Bratislave potvrdila ekotoxicitu

BRATISLAVA - Analýzou odobratej vzorky z nelegálnej skládky v katastrálnom území obce Most pri Bratislave (okres Senec) sa zistila nebezpečnosť odpadu z dôvodu jeho ekotoxicity.

slovakia

left justify in out

Z tohto hľadiska je nebezpečný taký odpad, ktorý predstavuje okamžité alebo oneskorené riziká pre jednu alebo viacero zložiek životného prostredia. To uviedla vedúca oddelenia kontroly Slovenskej inšpekcie životného prostredia Brigita Pokorná.

 

Na mieste skládky boli odobraté aj ďalšie tri vzorky. Tie podľa Pokornej nie je možné posúdiť ako nebezpečný odpad. Avšak z hľadiska ťažkých kovov, ako sú arzén, kadmium, meď, ortuť a zinok v rozličných hladinách, nesmú byť použité na poľnohospodársku prax.

 

"Tieto kaly mali byť totiž použité na účely výroby kompostu, čo však za tohto stavu nie je možné dosiahnuť," poznamenala Pokorná.

 

KONANIE O ROZŠÍRENÍ SKLÁDKY ZAČALO V pondelok 1.6.2020 Slovenská inšpekcia životného prostredia začala konanie, kde sa...

Uverejnil používateľ Senec Moje Mesto Piatok 5. júna 2020

 

Cieľom odberu vzoriek bolo zistiť ich nebezpečné vlastnosti a obsah škodlivín. Ako uviedla Pokorná, odber nebol hydrologickým prieskumom, takže nesúvisel s priesakmi do podzemných vôd.

 

"Kontrola daného územia, ako aj subjektu, ktorý na tomto území vykonáva činnosti súvisiace s nakladaním s odpadom, stále prebieha," povedala.

 

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) v máji poukázal na nelegálnu skládku pri Bratislave. Nachádza sa v okolí obce Most pri Bratislave v blízkosti Pamätníka Milana Rastislava Štefánika. Šéf envirorezortu tvrdí, že ide o rozsiahle územie plné nekontrolovaného odpadu, ktorého priesaky do podzemných vôd sú nateraz neznáme.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona