Analýza vývoja ľudských práv v SR ukázala mnohé nedostatky

NETKY.SK • 3 Október 2016, 13:55 • 2 min
Analýza vývoja ľudských práv v SR ukázala mnohé nedostatky

BRATISLAVA - Eliminovať rasizmus, xenofóbiu, antisemitizmus a ostatné formy intolerancie sa na Slovensku darí zatiaľ viac na legislatívnej úrovni ako v praxi. Vyplýva to z dokumentu Aktuálny vývoj a odporúčania vo vybraných oblastiach ľudských práv, ktorý pripravilo Ministerstvo spravodlivosti SR v rámci svojej analýzy stavu uplatňovania a ochrany ľudských práv v Slovenskej republike.

slovakia

left justify in out

Podľa dokumentu možno konštatovať, že SR disponuje dostatočne silnými právnymi predpismi upravujúcim problematiku extrémizmu, problém však predstavuje ich skutočná aplikácia.

 

Novelizáciou prešli Trestný zákon aj Trestný poriadok a Špecializovaný trestný súd by mal byť jediným súdom, ktorý získa právomoc rozhodovať o zodpovednosti za trestné činy extrémizmu. Niektoré zriadené orgány s užšie vymedzenou odbornou špecializáciou a úlohami v oblasti ľudských práv sú však podľa ministerstva spravodlivosti pomerne pasívne. Napríklad Výbor pre predchádzanie a elimináciu rasizmu, xenofóbie a antisemitizmu naposledy zasadal v júli roku 2013 a "Slovenské národné stredisko pre ľudské práva je dlhodobo kritizované za svoju pasivitu v oblasti, v ktorej by v rámci Slovenskej republiky malo zastávať pomaly najvýznamnejšie postavenie," uvádza sa v dokumente.


Hlavnou výzvou pre Slovensko je podľa správy rezortu spravodlivosti radikalizácia pod vplyvom extrémne pravicových ideológií a propagandy. "Samostatným fenoménom je vplyv ruskej propagandy na Slovensku, ktorý sa snaží spochybniť a zmeniť civilizačné zakotvenie Slovenska v EÚ a NATO a podrýva dôveru občanov v základné princípy demokratickej spoločnosti," píše sa v dokumente.

 

Nenávistné vyjadrenia týkajúce sa rasy, národnosti či farby pleti v internetovom prostredí napĺňajú skutkovú podstatu trestných činov. Ide hlavne o vyjadrenia uverejnené na sociálnych sieťach a v internetových diskusiách k článkom či videám zverejneným na internete. Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, ktorej odporúčania sú zahrnuté aj v tomto dokumente rezortu spravodlivosti, navrhuje riešiť medzery v legislatíve novelizáciami s cieľom zakázať a zamedziť aktivity extrémistických organizácií, rozpustiť ich a v prípade potreby ich vyhlásiť za protizákonné. Navrhuje tiež potrestať za nenávistné prejavy aj politikov, vládnych predstaviteľov a novinárov. Okrem iného odporúča zvýšiť úsilie zamerané na boj proti diskriminácii Rómov či dôkladne vyšetriť všetky prípady nútených sterilizácií rómskych žien a stíhať zodpovedných.


V súvislosti s ochranou práv dieťaťa je podľa rezortu spravodlivosti dôležité zvýšiť povedomie verejnosti o obsahu a praktických aspektoch Dohovoru OSN pre práva dieťaťa a identifikovať skupiny detí, u ktorých si realizácia práv a začlenenie do spoločnosti vyžaduje prijatie dočasných opatrení orgánmi verejnej správy alebo inými právnickými osobami. Všeobecné princípy dohovoru a jeho opčného protokolu by podľa dokumentu ministerstva spravodlivosti mali byť adekvátne zapracované do všetkých právnych predpisov ako i všetkých materiálov, ktoré majú vplyv na deti. "V oblasti osobitných ochranných opatrení je dôležitým cieľom zabezpečiť všestrannú realizáciu práv detí v krízových situáciách, v situáciách čiastočného či úplného obmedzenia osobnej slobody, v situáciách všetkých druhov migrácie a pobytu detí cudzincov na území štátu," uvádza sa v dokumente.


Výbor OSN pre práva dieťaťa (CRC) odporúča Slovenskej republike, aby zabezpečila rovnaké právo na vzdelanie, zdravotnú starostlivosť a primeraný životný štandard aj rómskym deťom, prešetrila a sankcionovala všetky prípady používania protirómskej a protimoslimskej rétoriky zo strany politikov i cirkví, ako aj prípady hanlivých prejavov týkajúcich sa sexuálnej orientácie. Výbor odporúča SR, aby zmenila článok tri zákona o rodine tak, aby zabezpečil úplný súlad s Dohovorom o právach dieťaťa s dôrazom na blaho dieťaťa viac ako na zloženie rodiny.

 

Slovensko by malo ratifikovať hlavné dokumenty týkajúce sa ľudských práv, ktorých ešte nie je zmluvnou stranou, predovšetkým Medzinárodný dohovor o ochrane práv všetkých migrujúcich pracovníkov a členov ich rodín a Opčný protokol k Dohovoru proti mučeniu a ďalšiemu krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu. Navrhuje tiež, aby slovenské detské domovy najímali rómskych odborníkov a používali rómsky jazyk popri slovenskom "zachovávajúc etnickú identitu jednotlivých detí a zvyšujúc kultúrnu senzitivitu všetkých detí v detských domovoch", píše sa v dokumente rezortu spravodlivosti. Jedným z odporúčaní Výboru OSN je výslovne zakázať telesné tresty v domácom prostredí bez akéhokoľvek ďalšieho odďaľovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies