Vyšetrovatelia havárie ruského lietadla: Na palube nenastal výbuch, nevylúčili však teroristický útok

NETKY.SK • 29 December 2016, 13:27 • 2 min
Vyšetrovatelia havárie ruského lietadla: Na palube nenastal výbuch, nevylúčili však teroristický útok

MOSKVA - Vybavenie lietadla typu Tu-154 ruského ministerstva obrany, ktoré sa v nedeľu pri meste Soči zrútilo do Čierneho mora, "pracovalo neobvykle", uviedol dnes na tlačovej konferencii šéf odboru bezpečnosti letovej prevádzky ministerstva obrany generálmajor Sergej Bainetov.

slovakia

left justify in out

Lietadlo s 92 ľuďmi na palube smerovalo na ruskú leteckú základňu Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja. Nehodu nikto neprežil.

Medzi pasažiermi sa nachádzali desiatky spevákov svetoznámeho ruského armádneho súboru Alexandrovovci vrátane vedúceho Valerija Chalilova, ale aj novinári a vojaci.

Podľa Bainetova analýza hlasového záznamníka z kokpitu nenaznačila, že by pádu lietadla predchádzal požiar alebo výbuch na jeho palube. Vyšetrovatelia však zatiaľ nevylúčili, že príčinou pádu stroja mohol byť aj teroristický útok; skúmajú aj možnosti, že ho spôsobila technická porucha alebo ľudská chyba.

"Na základe predbežnej analýzy údajov získaných z hlasového záznamníka (čiernej skrinky)z kokpitu lietadla sme dospeli k záveru, že na jeho palube nedošlo k výbuchu. Teroristické útoky sa však neobmedzujú len na výbuchy. Môžu tam byť aj iné príčiny, takže aj táto línia vyšetrovania je otvorená," povedal Bainetov a dodal, že lietadlo sa zrútilo 70 sekúnd po štarte zo Soči z výšky 250 metrov pri rýchlosti 360-370 kilometrov za hodinu.

Ruský minister dopravy Sergej Sokolov, ktorý vedie vyšetrovanie havárie lietadla, uviedol, že teroristický útok nie je hlavnou predpokladanou príčinou tragédie. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v pondelok stanovila štyri pravdepodobné príčiny havárie Tu-154 vyrobeného v roku 1983 - cudzí predmet v motore, nízka kvalita paliva, chyba pilota a technická porucha.

Podľa Sokolova pátracie tímy, ktoré od nedele prehľadávajú miesto dopadu lietadla, doposiaľ z mora vyzdvihli 19 tiel pasažierov a 230 častí ľudských tiel. Z morskej hladiny a dna tiež vytiahli 13 veľkých súčastí havarovaného lietadla a približne 2000 menších fragmentov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona