Analytik Sirota: Brzdou poklesu nezamestnanosti v SR môže byť minimálna mzda

NETKY.SK • 20 Máj 2014, 15:55 • 2 min
Analytik Sirota: Brzdou poklesu nezamestnanosti v SR môže byť minimálna mzda

BRATISLAVA - Miera evidovanej nezamestnanosti v SR by sa v tomto roku mohla priblížiť k 12 %. Pripúšťa to Luboš Sirota z personálno-poradenskej spoločnosti McROY.

slovakia

left justify in out

V apríli 2014 dosiahla podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) 12,96 %, pričom ide o medziročný pokles o 1,45 percentuálneho bodu.
     

"Pozitívnemu trendu nahrávajú oživenie na najvýznamnejších exportných trhoch Slovenska, stabilný domáci dopyt a absencia nových negatívnych zásahov štátu do trhového prostredia," zdôvodnil Sirota. K zlepšovaniu kondície slovenského trhu práce podľa neho dochádza napriek tomu, že do SR v poslednom období neprišli žiadne veľké zahraničné investície. "Potvrdzuje sa tak fakt, že trhu práce v období ekonomického rastu často na generovanie nových pracovných miest stačí to, aby štát nekazil existujúce podnikateľské prostredie," dodal.
     

Analytik Tatra banky Boris Fojtík predpokladá, že k takémuto výsledku prispel historicky najvyšší nárast ľudí vyčlenených z evidencie nezamestnaných na úradoch práce v júli a auguste minulého roka. "Nezamestnanosti však pomáha aj zlepšujúci sa výkon ekonomiky, čo sme mohli vidieť na náraste zamestnanosti v prvom kvartáli 2014. Zdá sa, že vzťah medzi rastom hrubého domáceho produktu (HDP) a rastom zamestnanosti sa po roku 2009 zmenil a v súčasnosti je aj 1,5-% rast ekonomiky dostatočný na to, aby generoval nové pracovné miesta," zhodnotil.
     

"Ak nedôjde k neuváženým zásahom do pracovno-právnej legislatívy či k prehĺbeniu krízy na Ukrajine, miera evidovanej nezamestnanosti by v tomto roku mohla v optimistickom variante klesnúť k 12 %," domnieva sa Sirota.
     

Obáva sa však, že negatívnym administratívnym zásahom do trhu práce môže byť neprimeraný rast minimálnej mzdy. Návrh Konfederácie odborových zväzov (KOZ) na zvýšenie minimálnej mzdy o 13,6 % na 400 eur označil za likvidačný. "Ak by odbory so svojím návrhom uspeli, výsledkom by bolo prepúšťanie ľudí s najnižšou kvalifikáciou rovnako, ako tomu bolo v období nástupu hospodárskej krízy v rokoch 2008 a 2009," uzavrel s tým, že odborári by sa mali zamerať skôr na vysoké odvodové zaťaženie pracovnej sily.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies