Analytik: NOVA za rok neukázala, že by mohla byť alternatívou

NETKY.SK • 18 November 2013, 12:21 • 2 min
Analytik: NOVA za rok neukázala, že by mohla byť alternatívou

BRATISLAVA – Strana Nová väčšina – Dohoda (NOVA) podľa analytika Jána Baránka za rok svojej existencie neukázala, že by mohla byť alternatívou voči Smeru-SD.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes Baránek, ak by to tak malo byť, už by sa to ukazovalo. „Skôr sa ukazuje, že môže byť ďalšou stranou, ktorá má problémy s päťpercentnou hranicou,“ uviedol.

Prvá skúška pre NOVA, ktorou boli regionálne voľby, dopadla podľa Baránka zle. „Jej preferencie sa pohybujú v rizikovom pásme. Bolo chybou prijatie liberálov zo SaS, čo sa v týchto voľbách ukázalo, pretože neprešli,“ povedal Baránek. Ako problém vníma, že NOVA nekomunikuje nejaký ucelený program a víziu. „Hovorí len ad hoc. Nová strana musí v prvom rade predstaviť svoju víziu. Vymedziť sa, v čom je lepšia, prečo by ju ľudia mali voliť. Aj keď snahy boli, to bolo málo,“ konštatoval. NOVA šancu podľa Baránka má tak ako každý. Upozornil, že čas sa však pre NOVA kráti. „Ak to trvá dlho, volič sa o subjekt prestane zaujímať. Tieto neúspešné voľby šancu na trvalé etablovanie sa veľmi sťažili,“ dodal. 

Ustanovujúci snem hnutia Nová väčšina zakladaného Danielom Lipšicom sa konal v Košiciach 18. novembra 2012. Konal sa v Košiciach, pretože na východe Slovenska cítila NOVA najväčšiu podporu. Delegáti schválili zmenu názvu na Nová väčšina (Daniel Lipšic). Prvou skúškou pre hnutie Nová väčšina mali byť voľby do vyšších územných celkov. „Nová väčšina má ambíciu byť alternatívou k tomu, čo prezentuje strana Smer,“ povedal pred rokom Lipšic. Spolu s Janou Žitňanskou vystúpil v máji 2012 z Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). Lipšic dovtedy pôsobil ako podpredseda KDH. Svoj odchod zdôvodňoval tým, že rozdiely vo víziách by viedli k hádkam a nedorozumeniam s funkcionármi KDH. Lipšic a Žitňanská po odchode z KDH chodili na letné grilovačky, na ktorých sa stretávali so skupinkami pozvaných ľudí a hovorili o vízii. V auguste ohlásili zámer vytvoriť politickú stranu. Lipšic so Žitňanskou zaregistrovali NOVA na ministerstve vnútra 25. októbra 2012. 

V máji 2013 do NOVA vstúpili piati nezaradení poslanci, ktorí v apríli odišli zo SaS. Boli to Jozef Kollár, Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Droba. Následne strana zmenila názov na Nová väčšina – Dohoda. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies