Analytik hodnotil situáciu Grécka, krajina sa vydáva v ústrety novým neistotám

NETKY.SK • 21 August 2015, 11:51 • 2 min
Analytik hodnotil situáciu Grécka, krajina sa vydáva v ústrety novým neistotám

BRATISLAVA - Grécko sa demisiou premiéra Alexisa Tsiprasa vydáva v ústrety novým neistotám, keďže aktuálne nie je vôbec jasné, kto bude schválené reformy podmieňujúce tretí záchranný balík pre túto krajinu uvádzať do života. Myslí si to analytik ČSOB Petr Dufek.

slovakia

left justify in out

Štvrtková (20.8.) demisia premiéra, po ktorej majú nasledovať rokovania o novej vláde alebo predčasné voľby, môže totiž podľa neho pre túto krajinu znamenať zdržanie v napĺňaní podmienok programu. "Parlament síce sériu reformných krokov už schválil, je však potrebné ich uviesť do života. Popritom je potrebné rýchlo pristúpiť k rekapitalizácii nelikvidných, zlými úvermi preťažených bánk," pripomenul Dufek. Prvý balík prichádzajúcej pomoci pozostávajúci z 26 miliárd eur by mal síce zaistiť "pokoj na prácu" v najbližších mesiacoch, avšak neistotu z ďalšieho vývoja podľa analytika celkom nezmaže.

 

Aj analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová pripúšťa, že aktuálny vývoj v Grécku prispel k zvýšeniu neistoty. Aj keď zatiaľ by podľa nej nemal priamo ovplyvniť pokračovanie tretieho záchranného programu. "Očakávame, že politická situácia v Grécku nebude mať priamy dopad na pokračovanie tretieho záchranného programu pre Grécko. Peniaze z tranží tretieho programu sú podmienené plnením dohodnutých krokov," zdôraznila Muchová. Na situáciu tak vplýva plánované prvé hodnotenie programu v októbri, ktoré bude kľúčové pre začiatok rokovaní o gréckom dlhu.

 

Na druhej strane, trhy sa už o Grécko nezaujímajú tak ako v minulosti, pripomína Dufek. "Sú totiž teraz pohltené obavami z prípadného zhoršenia výhľadu svetovej ekonomiky," vysvetlil. Analytik upozornil napríklad na to, že americký Fed nie je celkom presvedčený o dostatočnej kondícii americkej ekonomiky, špekuluje sa o zdraví čínskeho finančného trhu a výkon európskej ekonomiky ešte stále nie je nijako oslňujúci.

 

"Potešujúce správy skôr prichádzajú z komoditných trhov, kde padajú ceny ropy a benzínu, ktoré zaistia ďalší rozpočtový impulz pre firmy a domácnosti v krajinách závislých na dovoze týchto surovín či produktov," doplnil Dufek. Otázkou však podľa neho zostáva, nakoľko ide súčasný prepad cien komodít na vrub nadmernej ponuke a z akej časti sú za ním obavy z možného poklesu svetového dopytu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies