Firmy na Slovensku oceňujú vyššie daňové odpisy za výskum, začínajú doň viac investovať

NETKY.SK • 11 Január 2018, 16:53 • 2 min
Firmy na Slovensku oceňujú vyššie daňové odpisy za výskum, začínajú doň viac investovať

BRATISLAVA – Novela zákona o dani z príjmov, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára, zvyšuje dodatočný odpočet na podnikový výskum a vývoj, tzv. superodpočet, z 25 % na 100 %. Firmám to výrazne zlepšuje podmienky v tejto oblasti.

slovakia

left justify in out

Upozornil na to Martin Rybár, partner spoločnosti Deloitte zodpovedný za oblasť podpory výskumu a vývoja, na stretnutí s novinármi. Novela podľa neho výrazne zlepší podmienky na podporu podnikového výskumu a vývoja realizovaného v Slovenskej republike.

 

Podľa jeho slov táto zmena v praxi prinesie pre spoločnosti čistú úsporu na dani z príjmov až 21 % z nákladov vynaložených na výskum a vývoj oproti minuloročným 5,25 %.

 

"Považujeme to za pozitívny signál, ktorý môže napomôcť transformácii slovenskej ekonomiky smerom k sofistikovanejšej výrobe a službám. Podľa našich informácií plánujú mnohé spoločnosti po tejto zmene zvýšiť svoje výdavky na výskum a vývoj a využiť túto novú príležitosť úspory na dani. Pre porovnanie, v Českej republike je objem uplatňovaných výdavkov až 67-krát vyšší ako na Slovensku," zdôraznil Rybár.

 

Novela zároveň zavádza aj úplne nový podporný nástroj - tzv. Patent Box, ktorý spoločnostiam umožní znížiť daň z príjmov plynúcich z komerčného využívania výsledkov vlastného výskumu a vývoja.

 

"Slovensko je v rámci EÚ stále pod priemerom v oblasti výdavkov na výskum a vývoj. Oba nástroje však predstavujú transparentný, spravodlivý a administratívne nenáročný spôsob podpory podnikového výskumu a vývoja, ktorý využívajú už roky najvyspelejšie ekonomiky sveta a Slovensku tak môžu pomôcť dostať sa na ich úroveň," uzavrel Rybár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies