Analytik Demeš: No čo už, žiť musíme, len aby vojna nebola, myslí si väčšina Bielorusov

NETKY.SK • 15 Október 2015, 16:55 • 2 min
Analytik Demeš: No čo už, žiť musíme, len aby vojna nebola, myslí si väčšina Bielorusov

BRATISLAVA - Na prezidentské voľby v Bielorusku sa sústredila veľká pozornosť, pretože je to jediná krajina v rámci Rady Európy, ktorá bola vylúčená na základe hrubého porušenia ľudských práv.

slovakia

left justify in out

Európskej únii veľmi záleží na tom, aby sa vzťahy s Bieloruskom normalizovali. Hoci po prepustení politických väzňov došlo podľa predstaviteľov únie k progresu, politický systém sa v tejto krajine zásadne zatiaľ nezmenil, myslí si zahranično-politický analytik Pavol Demeš.

 

O nedávnych prezidentských voľbách v Bielorusku, ich bojkote opozíciou, o priebehu a dopadoch hovoril Demeš v štúdiu TABLET.TV. Z pozície medzinárodného pozorovateľa OBSE zhodnotil situáciu pár dní pred voľbami, ako aj priebeh volieb v sobotu aj v nedeľu. V tejto súvislosti upozornil na pravidlo, podľa ktorého – hoci voľby sa konajú v nedeľu – voliči môžu chodiť voliť už jeden alebo päť dní pred voľbami. Vzhľadom na to už do volieb odvolilo viac ako 30 percent voličov, väčšinou štátnych zamestnancov, vojakov či študentov.

 

"Lukašenko nastavil tzv. vertikálu moci, teda všetko sa odvíja od neho. Ani tieto voľby neboli v zásade o voľbách, ale boli akýmsi potvrdením jeho zotrvania pri moci," povedal Demeš. Poznamenal, že Európska únia potrebuje normalizáciu vzťahov s Bieloruskom. Tieto voľby boli podľa neho pokojnejšie a kultivovanejšie a na základe toho únia zrušila sankcie uvalené na krajinu, čo možno hodnotiť ako "zmenu vzťahov", konštatoval.

 

Pre Alexandra Lukašenka bude po týchto voľbách dôležité vybalansovať vzťah s Ruskom a na druhej strane aj s Európskou úniou, s ktorou má veľmi dobre rozvinuté obchodné vzťahy. Jeho úlohou bude "nenahnevať Rusko a odkrývať nové možnosti spolupráce s Európskou úniou", dodal Pavol Demeš.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies