Analytik Baránek: Dva roky za predsedu Freša znamenali úpadok SDKÚ

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 13:15 • 2 min
Analytik Baránek: Dva roky za predsedu Freša znamenali úpadok SDKÚ

BRATISLAVA – Dva roky od zvolenia Pavla Freša za predsedu SDKÚ-DS znamenali podľa analytika Jána Baránka pre stranu stagnáciu a úpadok. Frešo bol zvolený za predsedu strany presne pred dvoma rokmi na kongrese vo Zvolene, keď porazil v tajnom hlasovaní Luciu Žitňanskú.

slovakia

left justify in out

„Do Freša sa vkladali veľké nádeje, ktoré sa aj prejavovali nejaký čas v preferenciách, ale SDKÚ sa zaseklo vo vývoji. Miesto toho, aby naberalo, odchádzali z neho vplyvní členovia. Naposledy Žitňanská s Miroslavom Beblavým, teraz rezignáciu avizuje Martin Fedor,“ povedal dnes pre agentúru SITA Baránek s tým, že SDKÚ-DS nedonieslo za dva roky žiadne témy, ktorými by oslovilo stratených voličov, teda mestského voliča. „Nevidím perspektívu SDKÚ-DS,“ konštatoval.

 

Aj projekt Ľudovej platformy sa podľa Baránka ukázal ako neúspešný. Ľudovú platformu vytvorili SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd. Po prezidentských voľbách sa rozpadla. „Časť SDKÚ-DS nepodporila Pavla Hrušovského v prezidentských voľbách napriek proklamovanému záväzku Freša. Frešo a vedenie sa skôr venovali voľbám do VÚC ako prezidentským voľbám. Neukázalo sa, že tento spoločný projekt pravice má perspektívu,“ konštatoval Baránek. Neúspech platformy sa podľa neho odzrkadľuje na súčasnom postavení SDKÚ-DS. 

 

Podľa Baránka výmena predsedu SDKÚ-DS nie je aktuálna záležitosť. „Dosť relevantných osobností už odišlo. Neznámy človek ako predseda by potreboval čas, aby oslovil voličov, aby mu začali dôverovať. To sa nedá za pol roka,“ povedal Baránek. Dovtedy vzniknú podľa neho nové subjekty, pričom jeden už vzniká. „Takže súboj o voliča začať odznovu, keď strana ukazuje trend dlhodobého poklesu, by bolo ťažké,“ zdôraznil Baránek s tým, že SDKÚ-DS má problém s ľuďmi, ktorí by dokázali ťahať stranu hore. 

 

Baránek nevidí riešenie ani v návrate Mikuláša Dzurindu. „Neviem čo plánuje Dzurinda, či jeho dlhodobé mlčanie je definitívne zmierenie sa s politickým dôchodkom,“ myslí si analytik. Dzurinda je podľa neho vnímaný kontroverzne. „Pre časť voličov by mohol pripomenúť obdobie najväčšej slávy SDKÚ-DS. Ale či by to bolo kontraproduktívne alebo by to prinieslo pozitívny efekt, je vo sfére špekulácií,“ dodal. 

 

Novým predsedom SDKÚ-DS sa stal Pavol Frešo 19. mája 2012. Vtedy porazil Luciu Žitňanskú, keď v druhom kole získal nadpolovičnú väčšinu hlasov delegátov kongresu. Freša podporilo 242 delegátov, jeho súperku 154. Neplatných bolo osem hlasov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies