Analytik: Ak sa Ľudová platforma nezhodne na prezidentovi, stráca zmysel

NETKY.SK • 15 November 2013, 12:44 • 2 min
Analytik: Ak sa Ľudová platforma nezhodne na prezidentovi, stráca zmysel

BRATISLAVA – Ak sa nepodarí dohodnúť stranám Ľudovej platformy (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS) na spoločnom prezidentskom kandidátovi, stráca celá platforma podľa analytika Jána Baránka zmysel.

slovakia

left justify in out

Tri strany deklaráciu Ľudovej platformy podpísali 16. novembra 2012. Ako povedal Baránek dnes pre agentúru SITA, táto platforma musí mať aj praktické naplnenie. „Myšlienka spoločného postupu konzervatívnejších strán nebola zlá, pretože kopírovala Európsku ľudovú stranu. Ale naplnenie obsahu nemôže byť len podanie spoločných návrhov v parlamente. Musí to vyústiť do symbolu pre občana, voliča. Ten symbol by mal byť v tomto prípade spoločný prezidentský kandidát,“ zdôraznil. Keď sa toto nepodarí, Ľudová platforma podľa neho stráca zmysel. Upozornil, že volič totiž nevidí natoľko spoločné postupy v parlamente. On potrebuje symboly. „Politika funguje na symboloch. Tak ako prezident symbolizuje republiku, tak spoločný prezidentský kandidát by mohol symbolizovať Ľudovú platformu a jej ochotu spolupracovať,“ konštatoval.

Podľa Baránka sa dá konštatovať, že Ľudová platforma sa opticky pre voliča míňa cieľa. „Pretože nepodarený pokus vo voľbách do VÚC, podľa ktorého mali ísť všade spolu, o tom svedčil. Ak má byť Ľudová platforma životaschopná v tejto zostave, v akej je, treba sa dohodnúť na spoločnom prezidentskom kandidátovi,“ povedal analytik, podľa ktorého sa Ľudová platforma môže oklieštiť o SDKÚ-DS, keď nepodporí v prezidentskej kandidatúre Pavla Hrušovského, ktorého podporujú KDH a Most-Híd. „V tomto vidím riziko, pretože potom stráca zmysel takéto zoskupenie, ktoré sa nevie na podstatnom dohodnúť,“ uviedol. SDKÚ-DS veľmi podľa Baránka na výber v prezidentských voľbách nemá, ale je otázka, či si to v SDKÚ-DS uvedomujú. „Jedna vec je totiž logika a druhá je politická zákulisná hra alebo myslenie politikov. To nemusí byť kompatibilné s logikou,“ dodal. 

Ľudová platforma, do ktorej sa združili pred rokom KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS, mala byť podľa podpísaného dokumentu alternatívou voči ľavicovej politike Smeru-SD a mala byť spoločným úsilím s ňou zvádzať politický zápas. V Memorande pre zodpovednú politiku, ktoré podpísali predsedovia KDH Ján Figeľ, Mosta-Híd Béla Bugár a SDKÚ-DS Pavol Frešo, sa definujú spoločné hodnoty a programové ciele týchto stredo-pravých subjektov v slovenskom parlamente, ktoré sú základom ich spolupráce. 

Podľa memoranda 17. november je najsilnejším symbolom boja za demokraciu v našich novodobých dejinách. „Občania odmietli komunizmus, prejavili jasnú túžbu žiť v slobode a demokracii. A práve na toto ich silné odhodlanie si dnes s úctou spomíname. Nadväzuje naň aj politika strán KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS ako strán Ľudovej platformy,“ píše sa v memorande. Pre zodpovednú politiku je podľa memoranda nevyhnutné dodržiavať a presadzovať zásady ochrany slobody, občianskych práv a vlastníctva, stabilné miesto Slovenska v Európskej únii, zodpovednú hospodársku politiku. Trojica strán mieni podporovať zlepšovanie podnikateľského prostredia s dôrazom na rast zamestnanosti, podporovať rozvoj a stabilitu strednej vrstvy či transparentnosť v politike a boj proti korupcii. Ľudová platforma sa chce zasadzovať za dôslednú spravodlivosť a vymožiteľnosť práva, solidaritu so slabými a znevýhodnenými občanmi, ochranu rodiny, manželstva a harmonického vývoja detí. V memorande sa trojica strán zaviazala k presadzovaniu práva na výber vzdelania, sociálnej a zdravotnej starostlivosti, podpore vlastenectva, odmietnutiu nacionalizmu a xenofóbie či ochrane právneho postavenia národnostných menšín a odmietnutiu populizmu v politike. 

O tieto zásady sa opiera Ľudová platforma, a všetky jej súčasti ich budú presadzovať pri spoločných riešeniach. Ich presadzovanie v praxi predpokladá diskusiu. „Sme presvedčení, že Slovensko dokáže úspešne rozvíjať len zodpovedná a osvedčená stredo-pravá politika. Ľudová platforma pozýva k spolupráci a víta podporu všetkých občanov a politických a občianskych subjektov, ktorým sú vyššie uvedené zásady blízke,“ uvádza sa v memorande. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona