Analytici zvýšili odhady tohtoročného rastu hospodárstva SR na 4,1 %

NETKY.SK • 24 September 2010, 11:21 • 2 min
Analytici zvýšili odhady tohtoročného rastu hospodárstva SR na 4,1 %

Analytici zvýšili odhady tohtoročného rastu hospodárstva SR na 4,1 %

slovakia

left justify in out

img

Bankoví analytici v septembri mierne zvýšili svoje odhady rastu slovenskej ekonomiky na rok 2010. Predpokladajú, že hrubý domáci produkt (HDP) SR by mal v závere roka vzrásť v stálych cenách o 4,1 %, čo je o 0,1 percentuálneho bodu (p. b.) viac, ako očakávali v auguste. Odhady pravidelne získava a aktualizuje Národná banka Slovenska (NBS).
      Súčasne analytici očakávajú spomalenie medziročného rastu spotrebiteľských cien. Tovary a služby by mali tento rok zdražieť o 1,8 %, zatiaľ čo v auguste predpokladali rýchlejší rast cien na úrovni 2 %. Harmonizovaná inflácia meraná metodikou EÚ podľa septembrových odhadov by mala tento rok vzrásť o 1,7 %, teda o 0,1 p. b. pomalšie, ako analytici odhadovali v ôsmom mesiaci.
      NBS a rezort financií sú v odhadoch tohtoročného rastu slovenskej ekonomiky o niečo pesimistickejší. Vo svojej poslednej zverejnenej prognóze z júna centrálna banka predpovedá rast HDP na úrovni 3,7 %. Ministerstvo financií (MF) SR v poslednej prognóze v septembri zvýšilo odhad rastu z 3,2 % na 4 %.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona