Analytici: Pod januárový pokles nezamestnanosti sa podpísal dobrý stav ekonomiky

NETKY.SK • 22 Február 2016, 16:10 • 2 min
Analytici: Pod januárový pokles nezamestnanosti sa podpísal dobrý stav ekonomiky

BRATISLAVA - V januári tohto roka nezamestnanosť na Slovensku klesala najmä vďaka dobrej kondícii slovenskej ekonomiky, ale aj vďaka štatistickým vplyvom. Zmiernil sa však odlev, ale aj prílev uchádzačov do evidencie úradov práce. Zhodujú sa na tom analytici.

slovakia

left justify in out

Nezamestnanosť v prvom mesiaci tohto roka podľa najnovších štatistík ústredia práce klesla na 10,39 %. "Gro poklesu nezamestnanosti aj v januári priniesol opäť najmä lepší trh práce odzrkadľujúci relatívne dobrú kondíciu domácej a európskej ekonomiky. Naďalej bolo možné pozorovať relatívne úspešné umiestňovanie nezamestnaných na trhu prácu. Novú prácu si v januári našlo až 19.000 nezamestnaných, čo je najlepší januárový výsledok od roku 2007," tvrdí analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.

 

Podľa jeho slov sa však pod lepšie štatistiky podpísala aj metodika ústredia práce pri vykazovaní nezamestnaných. "Metodika ústredia práce pristupuje k zmene počtu ekonomicky aktívneho obyvateľstva len raz ročne, vždy prvý mesiac v roku. Inak tomu nebolo ani tohto roku. Kým posledné roky táto zmena nemala citeľný vplyv na mieru nezamestnanosti, v tomto roku ju znížila o 0,08 percentuálneho bodu," vyčíslil Koršňák. Z analýzy banky vyplýva, že ekonomické aktívne obyvateľstvo podľa štatistík, ktoré používa ústredie práce, za posledný rok narástlo o takmer 20.000 osôb, a to aj napriek tomu, že počet obyvateľov v produktívnom veku na Slovensku klesá. "Vlani sa tak zvyšovala miera ekonomickej aktivity, to znamená časť ekonomicky neaktívneho obyvateľstva sa presunula medzi ekonomicky aktívne obyvateľstvo. Demografický trend však naznačuje, že takýto vývoj by mal byť v najbližších rokoch skôr výnimočný a zmena ekonomicky aktívneho obyvateľstva by v budúcnosti mieru nezamestnanosti mala štatisticky skôr zhoršovať ako zlepšovať," priblížil Koršňák s tým, že disponibilnú nezamestnanosť naďalej znižovali aj rôzne administratívne faktory. Sú nimi napríklad podľa neho aktivačné práce, či rekvalifikácie. "Ich vplyv však bol viditeľný len pri medziročnom porovnaní, medzimesačné porovnanie zásadnejšie neovplyvnili," uviedol Koršňák.

 

Robustný vývoj na trhu práce podľa analytikov pritom potvrdzujú aj čísla o počte voľných pracovných miest. "Počty sú naďalej vysoké, pričom decembrové spomalenie v počte nových voľných pracovných miest v januári nevidno a prírastky sa vrátili k trendu druhej polovice uplynulého roka," skonštatovali analytici Národnej banky Slovenska (NBS). Zmiernil sa aj príchod nových uchádzačov o zamestnanie na úrady práce. "Poklesol však aj prílev uchádzačov. Odtok naďalej zreteľne predstihuje prítoky do evidencie," uviedli analytici NBS.

 

Koršňáka ale nižšie počty ľudí evidujúcich sa na úrad práce prekvapili. "Na úradoch v januári zaregistrovali len 22.000 nových uchádzačov o prácu, a to aj napriek ukončeniu sezónnych prác. V minulosti sa pritom v prvom mesiaci roka v priemere registrovalo približne dvakrát toľko nových nezamestnaných a hoci sezónny výkyv sa už v minulých rokoch mierne splošťoval, predsa len v tomto roku ide o historicky najnižší počet januárových novoregistrovaných nezamestnaných," doplnil Koršňák. Dôvodom je podľa neho vývoj v stavebníctve. "Aj napriek tomu, že po ukončení eurofondových projektov sme očakávali, že stavebníctvo by mohlo tohto roku dodať o niečo viac nových nezamestnaných, ako je tradičná sezóna, presný opak sa stal realitou. Stavebníctvo dodalo v januári na úrady práce len niečo viac ako tisíc nových nezamestnaných, čo je najmenej v histórií," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies