Analytici: Opätovným víťazstvom strany Syriza sa problémy Grécka nevyriešili

NETKY.SK • 22 September 2015, 12:55 • 2 min
Analytici: Opätovným víťazstvom strany Syriza sa problémy Grécka nevyriešili

BRATISLAVA - Staronová grécka vláda bude pod tlakom medzinárodných veriteľov, aby naplnila reformy, ktoré boli schválené výmenou za finančnú pomoc.

slovakia

left justify in out

Presvedčení sú o tom analytici, podľa ktorých medzinárodní veritelia z víťazstva ľavicovej strany Syriza vo voľbách nadšení nie sú. Nedávna dohoda o reformách sa totiž rodila len veľmi ťažko.

 

"Všetci v Grécku gratulujú šéfovi ľavicovej strany Syriza Alexisovi Tsiprasovi k víťazstvu. Ale pritom nie je k čomu gratulovať. Už v minulosti sa ukázalo, že západní politici 'milujú' Tsiprasa. Nedokážu sa s ním dohodnúť," skonštatovala riaditeľka spoločnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

 

V Grécku tak bude opäť vládnuť strana, ktorá nedávno vyjednala po dlhých rokovaniach dohodu s medzinárodnými veriteľmi. Kým ju bude krajina plniť, nemali by európskych lídrov v najbližšom období čakať nové problémy. "V Grécku bude naďalej vládnuť koalícia, ktorá sa zaviazala k reformám. Domnievame sa preto, že niekoľko mesiacov by mal byť pokoj. Problémy Grécka sa však vracajú ako bumerang. Podľa mňa bude trvať niekoľko štvrťrokov, než sa začnú Gréci sťažovať, že nemajú na vysoké splátky dlhu," predpokladá analytik Next Finance Jiří Cihlář.

 

Analytici sú preto presvedčení, že ak sa zhorší vývoj gréckej ekonomiky, čakajú európskych politikov nové komplikácie. "Problémy hrozia v situácii, pokiaľ by sa grécka ekonomika vyvíjala horšie, než sa čaká, čo by opäť zatlačilo na konsolidačné opatrenia, pri ktorých zrejme dôjde k ďalším nezhodám medzi gréckou vládou a veriteľmi. Vzhľadom na to, že prognózy pre Grécko boli v minulosti až príliš optimistické, je takýto scenár reálny," myslí si analytik spoločnosti X-Trade Brokers Kamil Boros.

 

Na druhej strane však v dohľadnej dobe až takú napätú situáciu, aká bola v posledných mesiacoch, nepredpokladá. "Ukázalo sa totiž, že alternatívou k zahraničnej pomoci je len vystúpenie z eurozóny, čo je cesta, ktorú Syriza v súčasnosti odmieta. 'Antieurové' strany dosiahli v parlamente len niečo vyše 15 %, verejná mienka je teda zatiaľ silno naklonená zotrvaniu v eurozóne. Silná eskalácia situácie môže nastať až vtedy, keď toto číslo výrazne vzrastie," dodal Boros.

Šichtařová zase pripomína, že témou číslo jeden v Európe sú aktuálne utečenci. "Navyše sa ukazuje, že Nemecko bude potrebovať desiatky miliárd eur na niečo iné, než je Grécko. Zároveň aj samotné Grécko má problémy s migrantmi a bez pomoci situáciu asi nezvládne," doplnila Šichtařová s tým, že aj ratingové agentúry jasne hovoria, že výsledok gréckych volieb nič k lepšiemu neposunul.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona