Analytici odhadujú tohtoročný rast HDP na úrovni 3,3 %

NETKY.SK • 1 September 2017, 06:00 • 2 min
Analytici odhadujú tohtoročný rast HDP na úrovni 3,3 %

BRATISLAVA - Prognózy hospodárskeho rastu bankových analytikov sa výraznejšie nemenia.

slovakia

left justify in out

V auguste podľa pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska (NBS) medzi analytikmi komerčných bánk predpovedajú tohtoročný hospodársky rast na úrovni 3,3 %, čím len o 0,1 percentuálneho bodu navýšili svoj odhad z júla a vrátili sa k prognóze z mája či júna. Odhad rastu hrubého domáceho produktu na rok 2018 zostáva v porovnaní s júlom bez zmeny na úrovni 3,9 %.

Podobná je aj situácia v odhadoch vývoja rastu spotrebiteľských cien. Prognóza koncoročnej harmonizovanej inflácie v tomto roku zostáva oproti júlu bez zmeny vo výške 1,2 %. Na rovnakej úrovni očakávajú bankoví analytici aj koncoročnú infláciu podľa národného indexu, čo oproti júlu znamená mierne navýšenie o 0,1 percentuálneho bodu. Pre rok 2018 analytici znížili odhad koncoročnej inflácie v oboch metodikách zhodne o 0,1 percentuálneho bodu na 1,8 %.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona