Analytici očakávajú, že im nový šéf Tesca predstaví plán predaja aktív

NETKY.SK • 6 Január 2015, 16:28 • 2 min
Analytici očakávajú, že im nový šéf Tesca predstaví plán predaja aktív

LONDÝN - Britský reťazec Tesco zápasí s poklesom tržieb aj zisku a začína strácať podiel na domácom trhu.

slovakia

left justify in out

Nový šéf reťazca Dave Lewis pripravuje novú stratégiu, ktorá má Tescu pomôcť odraziť sa od dna a znova rásť. Analytici špekulujú, že Lewis sa rozhodne predať niektoré zahraničné aktíva a prebuduje britskú sieť predajní. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

Medzi najlukratívnejšie zahraničné prevádzky Tesca patria jeho predajne v Južnej Kórei a Thajsku. Tie môže britský reťazec buď úplne predať so slušným ziskom, alebo oddeliť a vytvoriť z nich samostatné podniky s vlastným manažmentom, ktoré vstúpia na burzu. Analytici odhadujú hodnotu juhokórejskej siete predajní na 4 miliardy libier (5,1 miliardy eur) a thajskej na 5 miliárd GBP.
      

Európska divízia Tesca má hodnotu 3 až 4 miliardy GBP. Reťazec okrem domáceho a írskeho trhu pôsobí aj v Poľsku, Maďarsku, Česku a na Slovensku. Ale môže mať problémy s predajom svojej siete vo východnej Európe, pretože na týchto trhoch je len málo miestnych hráčov, ktorí by ju mohli kúpiť. Tvoria ju totiž najmä veľké hypermarkety a tie navyše "vychádzajú z módy", keďže miestni obyvatelia začínajú v čoraz väčšej miere vyhľadávať predajcov lokálnych farmárskych produktov a služby internetových obchodov.
      

Jednou z možností je presvedčiť ďalších európskych maloobchodníkov, aby si vymenili aktíva s Tescom podobne ako v roku 2005, keď vymenil svoje aktíva na Taiwane za českú sieť francúzskeho reťazca Carrefour.
      

Carrefour by mohol mať záujem o poľské predajne Tesca a nemecký Globus by mohol prevziať jeho české prevádzky.
      

Tesco ešte vlani v máji oznámilo, že rokovania o prevzatí tureckej siete jeho obchodov s nemenovaným záujemcom stroskotali.
      

Najväčší maloobchodný predajca v Británii má za sebou veľmi zlý rok. Tržby európskej divízie, vrátane Turecka, ale bez domácich, britských predajní, v 1. polroku finančného roka (ktorý sa končí 31. marca 2015) bez predaja palív klesli o 4,6 % a zisk pred zdanením sa prepadol o viac než 90 % na 112 miliónov libier. Okrem toho reťazec zasiahol škandál a musel znížiť predbežný odhad zisku za 1. polrok o 250 miliónov libier. Dôvodom bola chyba v účtovníctve. Tesco preto požiadalo o pomoc audítorskú firmu Deloitte a tá dospela k záveru, že k nadhodnocovaniu zisku dochádzalo aj predtým. Po tomto škandále došlo k výmene viacerých členov vedenia, vrátane generálneho riaditeľa. Novým šéfom sa stal Lewis a trhy s napätím vyčkávajú na jeho plány.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies