Analytici: Nezamestnanosť na Slovensku by mohla klesnúť na 13 až 12 %

NETKY.SK • 21 Júl 2014, 14:49 • 2 min
Analytici: Nezamestnanosť na Slovensku by mohla klesnúť na 13 až 12 %

BRATISLAVA - Nezamestnanosť na Slovensku by mohla v tomto roku klesnúť na 13 % až 12 %. Očakávajú to analytici.

slovakia

left justify in out

Štatistiky v najbližších mesiacoch by však mohlo negatívne ovplyvniť pribúdanie mladých nezamestnaných na úradoch práce. "V prázdninových mesiacoch by nezamestnanosť ešte mohla mierne poklesnúť, stále však zostane pomerne vysoká a s blížiacim sa koncom roka zrejme mierne vzrastie," očakáva analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.
     

Podľa dnešných štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR miera nezamestnanosti v júni tohto roka dosiahla úroveň 12,78 %. Júlové štatistiky by však mohli mierne negatívne ovplyvniť absolventi škôl, ktorí sa na úradoch práce zaevidujú medzi uchádzačov o zamestnanie. Ako totiž skonštatovala spoločnosť McROY, počet novo evidovaných absolventov vysokých škôl medziročne mierne stúpol, rovnaký trend platí aj pre stredné školy, kde sa však prílev absolventov naplno pravdepodobne prejaví až v júli, teda po skončení školského roka.
     

"V júni na úradoch práce pribudli tisíce vysokoškolských absolventov a v septembri nás čaká ďalšia vlna, keď sa na úradoch začnú registrovať stredoškolskí absolventi," tvrdí Vrabcová. Podľa jej slov, práve absolventi sú pritom podľa ústredia práce zaradení spolu s dlhodobo nezamestnanými, či s ľuďmi nad 50 rokov medzi takzvaných znevýhodnených uchádzačov o prácu. "Zamestnanie si totiž hľadajú ešte ťažšie, ako ostatní ľudia bez práce," skonštatovala Vrabcová.
     

Odborníci sú tak presvedčení, že trh práce potrebuje prepojenie so vzdelávacím systémom. "Problém zlej štruktúry a nízkej kvality slovenského školstva, ktoré nedokáže pripravovať mladých ľudí pre prax, sa nedá vyriešiť zo dňa na deň. Je teda prirodzené, že k žiadnemu skokovému poklesu nedošlo, horšie však je, že sa v tejto oblasti nič zásadné nerobí. Pre pokles absolventskej nezamestnanosti pritom nepostačia iba kozmetické zmeny, je potrebné túto oblasť zmeniť komplexne," tvrdí predseda predstavenstva a generálny riaditeľ McROY Group Luboš Sirota.
     

Podľa jeho slov riešením na zníženie nezamestnanosti mladých by mohlo napríklad byť spružnenie Zákonníka práce, zníženie nákladov zamestnávateľov spojených s prácou na dohodu, ako aj zmena podmienok, ktorými sú zriaďované a financované stredné odborné školy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies