Analityk: Odchodom Žitňanskej a Beblavého hrozí SDKÚ marginalizácia

NETKY.SK • 13 December 2013, 08:36 • 2 min
Analityk: Odchodom Žitňanskej a Beblavého hrozí SDKÚ marginalizácia

BRATISLAVA - Strane SDKÚ-DS hrozí po odchode troch poslancov marginalizácia. Najmä Lucia Žitňanská bola výraznou tvárou SDKÚ a mala agendu, ktorú možno strana nedokáže tak skoro zastúpiť. Pre agentúru SITA to povedal analytik Ján Baránek.

slovakia

left justify in out

"Lucia Žitňanská, ktorá mala na starosti spravodlivosť a justíciu, na seba viazala dosť veľa voličov. Verejnosť ju vnímala ako dvojku, čo sa týka tejto strany," povedal Baránek, podľa ktorého aj Miroslav Beblavý viazal časť liberálnych voličov. Podľa Baránka sa odchod Žitňanskej môže prejaviť aj na volebných preferenciách. "Ak má dnes SDKÚ-DS v prieskumoch približne sedem percent, môže sa stať, že sa strana dostane na kritickú hranicu piatich percent, a teda do pásma ohrozenia," povedal Baránek a dodal, že predseda strany Pavol Frešo bude určite čeliť otázkam, prečo sa to stalo a či sa to nedalo vyriešiť. Baránek dodal, že išlo o troch vrcholových predstaviteľov a bude zaujímavé, kto ich bude v štruktúrach strany nasledovať. 

Trojica poslancov NR SR Lucia Žitňanská, Miroslav Beblavý a Magda Vášáryová na rokovaní prezídia strany dnes oznámili, že opúšťajú SDKÚ-DS. Ako povedala novinárom Lucia Žitňanská, dôvodom na odchod zo strany bola nejasnosť postojov strany, strata obsahu politiky, neschopnosť prijímať rozhodnutia a riešiť situáciu. Opakovane sa preto dostávala do rozporov s Pavlom Frešom a vedením strany. „Pre mňa je to vážny a neľahký krok,“ povedala. Pôsobiť chce ako nezaradená poslankyňa NR SR. Beblavý povedal, že nevie ďalej zotrvávať v strane, ktorej najväčším cieľom aj výsledkom je udržanie postu predsedu v jednom samosprávnom kraji. „SDKÚ vždy chcela zmeniť Slovensko a za vlád Mikuláša Dzurindu sa jej to aj darilo. SDKÚ-DS dnes nemá vyššiu ambíciu a vydáva sa na cestu HZDS,“ vyhlásil Beblavý. Zdôraznil, že trojica poslancov nerokovala o budúcnosti so žiadnou stranou a ani nezakladá vlastnú stranu. Vášáryovej sa posledný čas nedarilo presadiť nové témy, dostávala sa do rozporu aj s členmi strany. Nedokázala sa ani zhodnúť na zhodnotení regionálnych volieb v Banskobystrickom kraji. Vášáryová tvrdí, že zrejme po tomto volebnom období skončí s politikou. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona