Analitici: Matovičova nahrávka splnila svoj cieľ

NETKY.SK • 4 August 2014, 14:53 • 2 min
Analitici: Matovičova nahrávka splnila svoj cieľ

BRATISLAVA - Nahrávka rozhovoru s Radoslavom Procházkom (Sieť), ktorú zhotovil Igor Matovič (OĽaNO) splnila svoj cieľ v podobe zastavenia rastu preferencií strany Sieť.

slovakia

left justify in out

Zhodli sa na tom politológovia Miroslav Kusý a Grigorij Mesežnikov. Preferencie strany Sieť klesli podľa prieskumu agentúry Focus z 15,8 percenta v júni na 10,6 percenta v druhej polovici júla.

 

Podľa Kusého Matovič nahrávkou zastavil postup Procházku a o to mu išlo od začiatku. Nahrávku však Kusý nepovažuje za jediný dôvod poklesu preferencií strany Sieť. "Je to efekt nových strán, ktoré po vzniku rýchlo vyskočia, ale následne príde ústup," povedal. "Bolo to tak aj v prípade Lipšica alebo Sulíkovcov, najprv nápor voličov, potom pokles." Podľa Kusého bude teraz pre Procházku dôležité, ako dokáže od kauzy odviesť pozornosť a čo vymyslí, aby znovu zaujal sklamaných priaznivcov. 

 

"Matovičova strana má stabilnú podporu, preto je neutralizovanie rastu Siete pre neho výhodné," povedal Grigorij Mesežnikov. Napriek tomu, že kauza skomplikovala jej naštartovanie, strana Sieť má podľa neho naďalej šancu byť relevantným hráčom v prieskumoch verejnej mienky. "Je však dôležité, aby Procházka relevantne vysvetlil celú vec svojim priaznivcom," dodal. Obaja politológovia sa zhodli, že je ešte skoro odhadovať, ako sa preferencie Siete budú ďalej vyvíjať, ako aj určiť, ktoré strany z toho budú profitovať. 

 

Podľa výsledkov prieskumu agentúry Focus, ktorý robila v dňoch 22. až 29. júla na vzorke 1 051 respondentov, by strana Sieť v parlamentných voľbách získala 10,6 percenta hlasov. Oproti mesiacu jún to znamená pokles o 5,2 percenta. Napriek tomu si Sieť v prieskume udržala druhé miesto za víťazným Smerom-SD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona