Analitici hodnotili slovenský priemysel, rastie najrýchlejšie od roku 2013

NETKY.SK • 10 September 2015, 11:42 • 2 min
Analitici hodnotili slovenský priemysel, rastie najrýchlejšie od roku 2013

BRATISLAVA - Júlové údaje o vývoji priemyslu a stavebníctva naznačujú, že slovenská ekonomika začala tretí kvartál tohto roka úspešne. "Júlové údaje priemyselnej produkcie príjemne prekvapili," konštatuje analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

slovakia

left justify in out

Ako dnes informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR, po júnovom medziročnom raste o 6,9 % sa priemyselná produkcia na Slovensku v júli zvýšila o 11,9 %. "Priemysel tak vykázal najrýchlejší medziročný rast od konca roka 2013," zhodnotil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Júlový rast ťahala hlavne výroba áut (vyššia o 27,5 %) a výroba kovov (rast o 14,3 %).

 

Štatistiky však mohli ovplyvniť aj dovolenky v najväčších priemyselných firmách. "Na prvý pohľad júlové čísla naznačujú, že slovenský priemysel pokračuje v relatívne masívnom oživení, avšak vzhľadom na nepravidelné rozloženie celozávodných dovoleniek bude možné vyvodzovať závery až po zverejnení čísel za celé leto," upozorňuje Koršňák.

 

V stavebníctve v júli pokračoval dynamický rast, keď sa produkcia tohto odvetvia medziročne zvýšila o 24,3 %. Už v júni sa tempo rastu stavebnej produkcie zrýchlilo na 26 % z májových 15,2 %. "K výraznému rastu prispieva najmä medziročný rast v novej výstavbe vrátane modernizácií a rekonštrukcií," priblížila Muchová. Pozitívny vplyv na produkciu stavebníctva má podľa nej čerpanie eurofondov, ale čiastočne aj bázický efekt z minulého roka.

 

"V auguste očakávame korekciu silného júlového rastu priemyslu, a to najmä v dôsledku presunu časti celozávodných letných dovoleniek až na august," avizuje Koršňák. Oživenie európskych ekonomík by však malo podľa neho stále podporovať slovenský priemysel. Stavebníctvo majú v nasledujúcich mesiacoch ťahať oživujúce sa investície v ekonomike, ale najmä vyššie verejné výdavky do výstavby infraštruktúry.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies