Amsterdamské letisko chce znížiť emisie, zakáže nočné lety a súkromné lietadlá

NETKY.SK • 5 Apríl 2023, 11:30 • 2 min
Amsterdamské letisko chce znížiť emisie, zakáže nočné lety a súkromné lietadlá

AMSTERDAM - Amsterdamské letisko Schiphol v utorok oznámilo, že v rámci úsilia o zníženie množstva emisií skleníkových plynov a miery znečistenia životného prostredia v dôsledku hluku zakáže nočné lety a tiež súkromné lietadlá. Zmeny majú vstúpiť do platnosti od rokov 2025-26.

slovakia

left justify in out

Lietadlá budú mať zákaz vzlietnuť od polnoci do 06.00 h a pristávanie nebude povolené skôr než o 05.00 h, priblížil vo vyhlásení Ruud Sondag, šéf spoločnosti Royal Schiphol Group, ktorá amsterdamské letisko prevádzkuje. V súčasnosti sú odlety i prílety na letisko Schiphol povolené nepretržite v priebehu dňa - ich počet je však obmedzený. "Jediným spôsobom, ako ísť ďalej, je byť tichší, čistejší, rýchlejší," povedal Sondag. "Príliš dlho sme mysleli len na rast a len málo na jeho následky," dodal.

 

img

 

Samotné letisko uviedlo, že tieto zmeny prinesú za rok o 10.000 menej nočných letov a "pokoj pre okolitú oblasť" po rokoch sťažností na nadmerný hluk. Súkromné lietadlá budú na letisku Schiphol v budúcnosti zakázané, pretože spôsobujú "neúmerné množstvo hluku a emisií CO2 na pasažiera". Produkujú približne 20-krát viac emisií CO2 než bežné lety.

 

AFP pripomína, že holandská polícia v novembri zadržala stovky klimatických aktivistov, ktorí sa dostali na letiskovú plochu, kde sa potom prešli na bicykloch a posadili sa pred súkromné lietadlá s cieľom zabrániť ich vzlietnutiu. Holandsko vlani v júni oznámilo, že počet letov na letisku Schiphol za rok chce do roku 2024 znížiť z 500.000, ktoré bývali bežné pred pandémiou covidu, na 440.000. Viaceré aerolínie vrátanie spoločností KLM, Delta a EasyJet v marci uviedli, že voči holandskej vláde podniknú právne kroky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies