Amr Músá žiada islamistov, aby sa zúčastnili na referende o novej ústave

NETKY.SK • 15 December 2013, 15:55 • 2 min
Amr Músá žiada islamistov, aby sa zúčastnili na referende o novej ústave

KÁHIRA - Predseda 50-členného ústavodarného zhromaždenia, ktoré vypracovalo návrh novej egyptskej ústavy, vyzval dnes sympatizantov zosadeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího, aby sa v januári zúčastnili na referende o novom základnom zákone Egypta.

slovakia

left justify in out

"Ústava je pre všetkých Egypťanov. Nie sú výnimky pre žiadnych jednotlivcov ani skupiny," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Káhire Amr Músá, ktorý ústavodarnému zhromaždeniu predsedal.

Mursího stúpenci musia podľa neho preukázať želanie "pridať sa k ostatným Egypťanom...musia preukázať, že sú súčasťou národa a chcú spolupracovať pri vyvedení Egypta z tejto chaotickej situácie". 

Músá zdôraznil, že násilie, ktoré Egypt v posledných mesiacoch zažíva, "nie je riešením problémov, len ich (ešte viac) komplikuje". "Oni konajú proti záujmom spoločnosti," uviedol Músá na adresu islamistov, aj keď sa o nich či o hnutí Moslimské bratstvo priamo nezmienil. 

Od 3. júla, keď armáda po masových protivládnych protestoch zosadila vo voľbách zvoleného islamistického prezidenta Mursího, v Egypte prakticky neutíchajú demonštrácie jeho sympatizantov. Ich protestné akcie sa často končia potýčkami s políciou.

Moslimské bratstvo by malo v dohľadnom čase oznámiť, či svojim prívržencom odporučí bojkotovať referendum vypísané na 14. a 15. januára 2014, alebo či ich vyzve, aby sa na ňom zúčastnili a hlasovali proti návrhu novej ústavy. 

Nová ústava bude prvým krokom politického plánu, vypracovaného velením armády na prechodné obdobie. Plán zahŕňa aj budúcoročné prezidentské a parlamentné voľby. 

Nová ústava posilní nezávislosť armády, ale zavádza aj reštrikcie vo vzťahu k vytváraniu náboženských politických strán. Deklaruje tiež rovnosť práv mužov a žien, ako aj ich primerané zastúpenie vo verejných funkciách a súdnictve. Uvádza sa v nej tiež, že mučenie, diskriminácia a podnecovanie nenávisti sú trestnými činmi. Žiada tiež nový parlament, aby prijal zákon, ktorý zruší obmedzenia na výstavbu alebo rekonštrukciu chrámov, čo by 10-percentnej menšine kresťanov žijúcich v Egypte umožnilo mať dôstojné miesta na náboženské obrady. Návrh ústavy tiež stanovuje, že je želateľné, aby v miestnych radách mali zastúpenie aj mladí ľudia, ženy, roľníci a robotníci, ako aj ľudia so špeciálnymi potrebami či predstavitelia kresťanskej menšiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies