A.MORAVČÍK: Sokoliarstvo na Slovensku je na svetovej špičkovej úrovni

NETKY.SK • 25 Október 2010, 07:36 • 2 min
A.MORAVČÍK: Sokoliarstvo na Slovensku je na svetovej špičkovej úrovni

A.MORAVČÍK: Sokoliarstvo na Slovensku je na svetovej špičkovej úrovni

slovakia

left justify in out

img

Sokoliarstvu sa na Slovensku venuje veľa mladých ľudí, pričom ide najmä o študentov lesníckych škôl. Ako sa zhodli účastníci medzinárodného stretnutia sokoliarov v Horných Salibách, sokoliarstvo je u nás na špičkovej a svetovej úrovni.
"Pri príležitosti dňa medzinárodnej organizácie IAF, ktorá vznikla na ochranu dravých vtákov a sokoliarstva a ktorá združuje 50 štátov sveta, sa každoročne v niektorom z členských štátov koná výročná konferencia. Prvýkrát v histórii slovenského sokoliarstva sa uskutočnila u nás," informoval TASR prezident Slovenského klubu sokoliarov Anton Moravčík. Ozrejmil, že Slovensko splnilo podmienky na prijatie do tejto organizácie v roku 1999.
Stretnutie sokoliarov sa začalo 17. októbra. "Vo Vysokých Tatrách sa zúčastnili delegáti na poľovačke s orlami na líšku, ktorá bola veľmi úspešná, lebo sme chytili 16 líšok a 15 kusov srnčej zveri. Z tohto výsledku boli zástupcovia delegácií unesení a konštatovali, že slovenské sokoliarstvo vyniká aj vo svetovom meradle," konštatoval Moravčík. Účastníci sa následne v stredu (20.10.) presunuli do Horných Salíb (okres Galanta).  
"Pokračovala tu poľovačka na drobnú zver, na bažanty a zajace. Vo štvrtok (21.10.) sa v Palárikove v kaštieli konala konferencia sokoliarov, kde rokovala aj Medzinárodná rada pre poľovníctvo (CIC). V piatok a sobotu boli delegáti rozdelení po revíroch v okresoch Galanta a Nové Zámky, kde poľovali taktiež na drobnú zver,"  uviedol prezident.
Na týždňové podujatie zavítalo 160 účastníkov s 90 dravcami, z 50 štátov prišlo 36 delegátov. Na konferencii bol prijatý aj nový štát, Srbsko.
"Naša svetová organizácia zdržuje 45.000 sokoliarov na celom svete. Slovenský klub sokoliarov vznikol v roku 1971, chceme zachovať túto tradíciu, lebo sokoliarstvo existovalo už aj pred naším letopočtom. Zároveň napomáhame aj v ochrane dravých vtákov, liečime poranené dravce a po vyliečení ich vraciame do voľnej prírody. Sledujeme aj rozmnožovanie dravcov, najmä u kriticky ohrozených druhov," uzavrel Moravčík.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona