Amnesty International žiada zopakovanie procesu s Mursím pred civilným súdom

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 15:32 • 2 min
Amnesty International žiada zopakovanie procesu s Mursím pred civilným súdom

KÁHIRA - Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vyzvala dnes na zopakovanie súdneho procesu so zosadeným egyptským prezidentom Muhammadom Mursím pred civilným súdom alebo na jeho prepustenie na slobodu.

slovakia

left justify in out

AI tak reagovala na dnešný verdikt súdu, ktorý Mursího, zosadeného armádou v roku 2013, odsúdil na 20 rokov väzenia za podiel na zabití protivládnych demonštrantov z roku 2012.

 

AI vo svojom vyhlásení označila rozsudok za "výsmech spravodlivosti", ktorý ničí aj posledné ilúzie o nezávislosti a nezaujatosti v egyptskom justičnom systéme.

 

Rozsudok nad Mursím dnes kritizoval aj bývalý minister jeho vlády Amr Darrag, ktorý je popredným predstaviteľom islamistickej, úradmi zakázanej organizácie Moslimské bratstvo.

 

Darrag dnes vyhlásil, že Mursího odsúdenie na 20 rokov väzenia je testom pre svetové spoločenstvo. Ak proti nemu svet nebude namietať, budú nasledovať ešte tvrdšie tresty, upozornil.

 

"Ak svetové spoločenstvo vydá len niekoľko vyhlásení a bude sa len prizerať, čo (aj) sudcovia očakávajú, myslím si, že ich to povzbudí, aby udeľovali tvrdšie tresty, medzi ktorými by mohol byť aj trest smrti," uviedol Darrag v interview, ktorý agentúre Reuters poskytol v Istanbule.

 

Muhammad Súdán z Moslimského bratstva sa v rozhovore pre panarabskú televíziu al-Džazíra vyjadril, že súdny proces s exprezidentom bol "politickou fraškou". Mursí a ľudia obvinení spolu s ním sú podľa neho "obeťami..., keď sa polícia a armáda prizerali, ako opozícia útočí na prezidentský palác".

 

Egyptský novinár Jahjá Ghánim pre al-Džazíru povedal, že egyptská vláda verdiktom nad Mursím vyslala signál, že "nebude tolerovať žiadnu opozíciu". "Celé to bolo od začiatku politicky vykalkulované. Egypťanom a celému svetu to vysiela signál, že v Egypte nemá budúcnosť žiadna civilná vláda," upozornil.

 

Súd dnes dospel k záveru, že Mursí nesie zodpovednosť za násilnosti, ku ktorým došlo v decembri 2012 pred prezidentským palácom v Káhire. Stúpenci Mursího Moslimského bratstva vtedy zaútočili na opozičných aktivistov a rozpútali tak krviprelievanie, ktoré si vyžiadalo najmenej desať životov.

 

Súd zasadajúci v provizórnej sále v budove policajnej akadémie vymeral rovnaký trest ako Mursímu aj ďalším 12 spoluobvineným, prevažne popredným predstaviteľom Moslimského bratstva.

 

Dnešný verdikt, voči ktorému je ešte možné podať odvolanie, je vôbec prvým rozsudkom nad Muhammadom Mursím. Bývalá hlava štátu, zadržiavaná v prísne stráženej väznici neďaleko prístavu Alexandria, čelí obvineniam aj v iných súdnych kauzách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona